Gorjenii au datorii de peste 6,6 milioane lei la CAS

133

În evidenţele contabile ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj sunt înregistrate datorii de peste 6,6 milioane lei, însemnând sumele ce trebuie încasate de la persoanele fizice. Acest debit provine din 3.318 dosare, 1.109 dintre ele fiind cu executare silită; suma supusă executării silite este de 3.361.787 lei.

De la 1 iulie, declararea şi plata contribuţiilor la sănătate şi la pensii ale persoanelor fizice care practică diverse activităţi economice se face la Fisc. Conform Ordinului Comun privind procedura de predare-primire a documentelor şi informaţiilor în vederea administrării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de alte persoane fizice asigurate, această activitate de predare-primire se va finaliza pe 30 septembrie. „Am predat baza de date la 30 iunie, urmând să predăm dosarele cu debite, care sunt în număr de 3.318. până acum am predat 317”, a menţionat Cosma Dumitrescu, director economic al CJAS Gorj.

1.109 dosare cu executare silită
La nivelul judeţului Gorj, peste o mie de dosare cu debite sunt cu executare silită. “Dintre cele 3.318 dosare cu debite, însumând 6.668.025 lei, 1.109 sunt cu executare silită, valoarea lor fiind de 3.361.787 lei. Este vorba despre persoanele fizice autorizate (PFA), care nu şi-au achitat la timp contribuţiile la CAS”, a explicat directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. În categoria persoanelor fizice cu aceste datorii intră membri întreprinderilor individuale (II), ai întreprinderilor familiale (IF), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfăşoară o activitate economică, persoane care realizează venituri din profesii libere (medici, avocaţi, experţi contabili, notari etc.), cele care au venituri din activităţi agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, dar şi persoanele fără venit. Calculul contribuţiilor datorate la sistemul de asigurări de sănătate este calculat de către reprezentanţii CJAS Gorj. „Contribuţia unei persoane fizice este de 5,5% din veniturile lunare realizate, sau de 39 de lei pe lună pentru persoanele care nu realizează venituri”, precizează Dumitrescu.

Mai multe drumuri pentru contribuabil
Noul sistem de colectare a contribuţiilor de sănătate îi cam pune pe drumuri pe contribuabili. Reprezentanţii CJAS spun că această problemă va fi rezolvată abia după intrarea în vigoare a cardului naţional de sănătate. „S-au creat probleme în rândul asiguraţilor, în sensul că ei plătesc la Finanţe, însă înainte trebuie să vină la casă unde i se eliberează o hârtie cu suma pe care o are de plată, revine la casieria Trezoreriei din localitatea de domiciliu şi plăteşte, iar apoi se întoarce la noi pentru a i se elibera adeverinţă de asigurat. Această problemă va fi rezolvată abia la 1 ianuarie, când va intra în vigoare cardul naţional de sănătate”, spune Cosma Dumitrescu, director economic al CJAS Gorj. Dacă persoanele fizice vor să plătească pentru perioadele din urmă, trebuie să vină tot la Casa de Asigurări de Sănătate.
De aici li se dă o decizie de impunere cu care merg la Fisc şi plătesc, după care revin la CAS pentru a li se elibera adeverinţa care face dovada calităţii de asigurat.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here