Gorjenii ajung zilnic la UPU Târgu-Jiu pentru înlăturarea căpușelor

1053

De la începutul lunii iunie până în prezent, zeci de persoane din județul nostru au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, după ce au fost mușcate de căpușe.

Potrivit lui Ion Borhină, purtător de cuvânt al SJU Târgu-Jiu și director de îngrijiri medicale, zilnic, la UPU Târgu-Jiu ajung gorjeni mușcați de căpușe.
,,De la începutul acestei luni și până în prezent, avem o medie de 3-4 prezentări pe zi, la UPU Târgu-Jiu. Au fost zile când am avut totuși și 9 prezentări ale unor pacienți asupra cărora personalul medical au intervenit pentru eliminarea în siguranță a căpușelor”, a precizat Borhină.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă.
,,Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Pentru a se proteja de eventualele ,,atacuri” ale căpuşelor, specialiştii din cadrul DSP recomandă gorjenilor să îşi ia câteva măsuri de precauţie: protecţia individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură deasă); purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here