Gorjeni, la cursurile Școlii Naționale Salvamont

258

În perioada 20 februarie – 9 martie 2017, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi se vor desfășura cursurile Școlii Naționale Salvamont, începători și avansați și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan organizate de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată pentru pregătirea, atestarea și reatestarea salvatorilor montani în România.

În această etapă de pregătire sunt înscriși 40 de candidați din Arad, Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Mărgău, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Vâlcea, Zărnești. “Conducerea Școlii este asigurată de către dl Pivodă Ioan și dl. Resiga George cursurile fiind susținute de un corp de șase instructori salvamont și un medic formator. Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al echipei din care face parte și 360 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile ‘începător’ și ‘avansat’. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani”, a menționat Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

Pregătire corespunzătoare pentru salvamontiști
Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA — Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS — Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Anul trecut, salvatorii montani din cadrul celor 38 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România, au fost solicitați să intervină la 5.887 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 6.692 de persoane. Dintre aceste acțiuni un număr de 2.197 de intervenții au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 3.690 acțiuni înregistrându-se în zona alpină, 1.670 de cazuri fiind predate serviciilor de Ambulanță sau SMURD, terestre sau aero, pentru transport către unitățile medicale specializate. Totodată, au fost realizate peste 43.200 de acțiuni specifice de asigurare a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here