Gorjeni de toate vârstele, tentaţi de etnobotanice

191

consum etnobotanicePotrivit unor studii realizate de specialiştii antidrog, toate categoriile de vârstă sunt afectate de consumul de etnobotanice. Acest fapt este confirmat şi la nivelul judeţului nostru, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj confirmând că au fost depistate cazuri de consumatori având diferite vârste.

Cele două studii analizează consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive („etnobotanice”) în rândul copiilor şi adolescenţilor, cu accent pe populaţia la risc de infectare HIV, HVB, HVC din România. Concluziile acestor studii reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga societate românească. Potrivit specialiştilor în domeniu, tendinţa accentuată a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive aduce într-o zonă de risc sectorul sănătăţii, prin dezvoltarea unor boli şi tulburări asociate şi a unor epidemii. De aceea, aceştia militează pentru reglementarea cadrului normativ care să impună măsuri eficiente în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, precum şi pentru dezvoltarea de servicii pentru cei care sunt cei mai afectaţi de consumul de substanţe.

Gorjenii cumpără etnobotanice de pe net

La nivelul judeţului nostru etnobotanicele continuă să se numere printre preferinţele tinerilor gorjeni în materie de droguri. “La Târgu-Jiu nu mai sunt magazine de etnobotanice, dar ele se pot cumpăra prin intermediul internetului. Au fost cazuri de consumatori de etnobotanice, de toate vârstele. Distribuţia pe net a ajuns o problemă la nivel naţional şi mondial, prin această metodă fiind procurate substanţele şi de către tinerii gorjeni”, a mai spus Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj. Riscurile consumului acestor substanţe sunt foarte mari, consumatorii putând chiar să-şi piardă viaţa. Din păcate mulţi dintre aceştia ignoră sfaturile specialiştilor şi, tentaţi să trăiască experienţe noi, cad pradă ispitei şi se droghează. Pentru a evita astfel de cazuri, reprezentanţii CPECA Gorj continuă acţiunile de combatere a consumului de droguri, însă comercializarea acestora prin intermediul internetului este, practic, imposibil de controlat.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here