Gorjencele sunt încurajate să-şi facă testul Papanicolau

386

Femeile din judeţul nostru au posibilitatea de a-şi face testul Babeş-Papanicolau gratuit în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Până în prezent, mii de gorjence au fost testate. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj fac un apel către gorjence să profite de oportunitatea efectuării gratuite a acestui test.

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.

Importanţa Testului Papanicolau
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. „Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale incluse în program. Le invităm pe gorjence să facă acest test, care este de o importanţă majoră pentru verificarea stării lor de sănătate”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Aproape 31.000 de gorjence, eligibile pentru testarea gratuită
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 31.000 de femei din judeţul nostru sunt eligibile pentru efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau. Câteva mii şi-au făcut deja testul, în ultimii doi ani. „Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile, fiind  testate, în 2012, 1156 de femei,  iar în 2013 alte 2.483. În cursul anului  2013 au fost depistate 7 teste  pozitive, femeile fiind îndrumate către un medic specialist pentru a primi tratamentul adecvat şi a fi monitorizate”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. În continuare, gorjencele au posibilitatea a a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here