Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în acest an. Astfel, toate femeile din judeţul Gorj cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot cere de la medicul de familie o trimitere către spitalele din judeţ, pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau.
La nivelul judeţului Gorj se derulează, încă din anul 2012, programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest program este finanţat de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 31.000 de gorjence fiind eligibile pentru testare.
Programul gratuit se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.
Pot fi incluse în acest program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Factorii de risc pentru apariția cancerului de col uterin
Incidența cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile cu debut al vieții sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini, număr mare de avorturi, fumătoare. Prin contrast, este mai puțin frecvent la nulipare și la cele cu viața sexuală inactivă. Există mai multe tipuri de virusuri Papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin, unele mai agresive.
Cancerul de col uterin are debut insidios. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examen citologic Babes – Papanicolau. Pe măsură ce tumora crește, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociază o secreție vaginală cu evoluție trenantă. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroza tumorală, inflamație pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.
Este ușor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare.
De aceea, se recomandă examen citologic Babeș – Papanicolau, 1 dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă și este făcută de personal medical specializat.
Cu cât un cancer de col uterin este depistat într-o fază de început, cu atât șansele de tratament și de recuperare sunt mai mari. Consultul pacientei cu cancer de col uterin confirmat histopatologic trebuie făcut în echipă chirurg – radioterapeut înainte de începerea oricărui tratament.
M.S.