Gorjeanul Nicolaescu, omagiat şi în afara graniţelor

353

Odată cu aflarea veştii morţii cineastului român Sergiu Nicolaescu, mai multe publicaţii dar şi jurnalişti din afara graniţelor ţării au difuzat filme ale marelui regizor. De exemplu postul de televiziune din Marea Britanie, BBC News a vorbit despre filmul „Dacii”, care a fost inclus în al 5-lea Festival Internaţional de Film de la Moscova, dar şi despre „Mihai Viteazul”, care a devenit un clasic al cinematografiei româneşti. De asemenea sute de persoane s-au înghesuit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la cinematograful “Sergiu Nicolaescu”, din Târgu-Jiu, pentru a urmări gratuit filme ale acestuia.

Gorjenii s-au bucurat din plin de filmele de excepţie ale lui Sergiu Nicolaescu, care au rulat gratis la Cinematograful din Târgu-Jiu. Primul film programat să ruleze la miezul nopţii, “Cu mâinile curate”, a început cu aproape o oră mai devreme întrucât sala era deja arhiplină, iar la intrare mai aşteptau o mulţime de persoane. Printre doritori se aflau şi persoane venite din alte localităţi din judeţ care sperau să prindă un loc înăuntru pentru a se bucura de filmele lui Nicolaescu.

„Cel mai prolific regizor român”
Cum vestea morţii cineastului român Sergiu Nicolaescu a trecut graniţele ţării, jurnaliştii străini ţin să amintească despre filmele marelui regizor. Postul de televiziune din Marea Britanie BBC News vorbeşte despre filmul „Dacii”, care a fost inclus în al 5-lea Festival Internaţional de Film de la Moscova, dar şi despre „Mihai Viteazul”, care a devenit „un clasic al cinematografiei româneşti”. „Această serie de filme care glorifică trecutul ţării l-a ajutat să câştige faima în ochii publicului român, dar şi să fie favorizat de regimul comunist”, notează site-ul de ştiri. De asemenea Ziarul francez „Le Figaro” îl numeşte pe Sergiu Nicolaescu „cel mai prolific regizor român”, menţionând de asemenea o parte dintre personajele marcante cărora le-a dat viaţă ca actor (Mircea cel Bătrân, Mareşalul Averescu şi Carol I). Nu în ultimul rând publicaţia aminteşte de „grandioasa co-producţie româno-franceză” „Dacii”, care a deschis „seria filmelor istorice conforme propagandei comuniste”. Şi Cotidianul german „Berliner Zeitung” scoate în prim-plan filmele realizate de regizorul român în coproducţie cu regizori germani, francezi şi americani, amintindu-le în mod deosebit pe cele coregizate cu Wolfgang Staudte (între care „Lupul mărilor” – 1971), dar şi despre contribuţia lui Sergiu Nicolaescu la punerea în scenă a unui spectacol la festivalul de la Bad Segeberg (Germania), la începutul anilor 90. Ziarul menţionează că regizorul a fost foarte popular în România până de curând, în ciuda faptului că a fost un „propagandist al regimului comunist”. Agenţia americană „Associated Press” (de unde ştirea a fost preluată de mai multe publicaţii, printre care şi „Washington Times”) vorbeşte despre faptul că Sergiu Nicolaescu a continuat să regizeze, în ciuda implicării în politică, oferind drept exemplu filmul „Orient Express”. Aceeaşi ştire a fost difuzată şi în Canada, prin intermediul agenţiei „Canadian Press”.

Pânza neagră, pusă pe faţada cinematografului
O pânză de doliu cu lungimea de zece metri a fost amplasată joi pe clădirea Cinematografului “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, în timp ce mai multe persoane au venit în cursul zilei la cinematograf pentru a aprinde lumânări în semn de omagiu. Pânza neagră a fost pusă pe faţada cinematografului de către cel mai vechi angajat al instituţiei, Ion Duţică, un apropiat al lui Sergiu Nicolaescu. Un semn de omagiu i-a fost adus şi de locuitorii municipiului care au venit la cinematograf pentru a aprinde lumânări lângă uşa de la intrarea în instituţie.
Andrada Bărăitaru

Coadă la cinema, pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu
Gorjenii au ţinut să omagieze dispariţia lui Sergiu Nicolaescu participând în număr mare la proiecţiile gratuite ale filmelor acestuia, filme difuzate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la cinematograful din oraş care îi poartă numele marelui artist. Sute de oameni au venit aici şi aproape că s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în sală, atmosfera fiind cea de pe vremurile în care biletele la cinema se vindeau pe sub mână, la supra preţ. Primul film programat să ruleze la miezul nopţii, „Cu mâinile curate”, a început cu aproape o oră mai devreme întrucât sala era deja arhiplină, iar la intrare mai aşteptau circa 200 de persoane. Unele dintre acestea au bătut cu pumnii în geam şi le-au strigat „ruşine” angajaţilor cinematografului, printre cei care aşteptau la intrare fiind şi persoane venite din diferite localităţi din judeţ şi care doreau să vadă toate filmele din program. Cel mai în vârstă angajat al cinematografului din Târgu-Jiu, Ion Diţică, a fost înjurat de spectatorii rămaşi la intrare, deşi majoritatea îl cunoşteau, el lucrând aici de 56 de ani. Oamenii i-au strigat „ruşine” pentru că nu le-a permis tuturor accesul în clădire, bărbatul fiind ajutat de doi poliţişti locali pentru a putea închide uşa de la intrare la timp. „Numărul celor care au venit să vadă filmele lui Sergiu Nicolaescu este peste aşteptările noastre. Ştiam că Sergiu este iubit de târgujieni, dar nu ne gândeam că la această oră din noapte vin atât de mulţi oameni. Sperăm ca până la închiderea programului, sâmbătă dimineaţă la ora 8.00 să-i satisfacem pe toţi, deşi sala pe care o avem nu are o capacitate mai mare de 300 de locuri. Din fericire pentru unii, vreo 50-60 la număr, au existat treptele de acces. Aceştia au stat pe jos pentru a vedea filmele. A fost ca pe vremuri, când rulam filme indiene”, a spus Ion Duţică. Cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu a fost complet modernizat în cursul anului trecut şi a fost inaugurat în prezenţa maestrului pe 6 decembrie 2012. A doua zi după inaugurare, pe 7 decembrie, la cinematograf au rulat exact aceleaşi filme, gratuit ca şi acum, dar sala nu a fost nici pe jumătate plină la unele producţii, tinerii din oraş înghesuindu-se ulterior să vadă filme în format 3D, de producţie americană în mare parte.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here