Gorjeanul Dobriţoiu, anchetat de DNA pentru o locuinţă de serviciu

251

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, gorjean de origine după tatăl născut la Izvoarele în comuna Plopşoru, s-a trezit, peste noapte, readus în atenţia opiniei publice ca fiind cercetat de procurorii militari din DNA, într-un dosar în care sunt verificate mai multe cadre militare, printre care şi generali, în legătură cu modul de atribuire a unor locuinţe de serviciu. Dobriţoiu se consideră nevinovat, deşi declară că prin 2008-2009 a fost audiat în acest dosar în care printr-o “coincidenţă” apare acum numele său.

Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apărea inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme. Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se afla în atenţia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lunii ianuarie 2007.
Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au făcut-o însă conform legii.
În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declaraţii pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.
Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA. Pe lista celor 30 apărea, conform presei, şi Dobriţoiu, secretar de stat, şeful Direcţiei de politici de apărare, despre care aceeaşi presă a relatat că a achiziţionat un apartament de serviciu de 115 mp, cu suma de 95.000 RON (echivalentul a mai puţin de 30.000 euro). Conform sursei citate, Dobriţoiu şi-ar fi vândut apartamentul, pentru o sumă de cinci ori mai mare: 150.000 de euro. La momentul respectiv, secretarul de stat nu avea o locuinţă în Bucureşti, dar deţinea o casă de vacanţă în Ilfov.

Dobriţoiu, iar la Apărare?!
Pentru că acum procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuinţe unor cadre militare, numele lui Dobriţoiu a fost pus iar pe tapet. Urmare a acestui fapt, fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că dosarul locuinţelor de serviciu în care apare numele său este “o coincidenţă” cu un alt subiect care s-a aflat în prim-plan, în ultimele zile în mass-media, cel referitor la preluarea, din nou, a portofoliului de la Apărare. “Eu am respectat strict procedura de atribuire a locuinţei de serviciu, iar verificarea condiţiilor pe care trebuia să le îndeplinesc la cumpărare acesteia, conform legii, a intrat în competenţa altor structuri ale ministerului cu care eu nu am avut niciun fel de legături de subordonare, deci nu aveam posibilitatea să le influenţez sub nicio formă. Curios este faptul că o cercetare începută cu mai bine de patru ani în urmă, în care nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, în contextul mediatic în care, probabil, numele meu a fost avansat de ştiri, pe burtiere, pentru un anumit portofoliu. Nu am avut avut nicio altă locuinţă de la Ministerul Apărării. În momentul în care mi s-a repartizat locuinţa de serviciu am făcut îmbunătăţiri semnificative în aşa fel încât să putem avea minimum de confort necesar. Eu şi familia mea am făcut investiţii mari, am schimbat tot: termopane, obiecte sanitare, parchet, bucătărie, iar investiţiile au fost semnificative. Sigur că investiţiile pe care le-am făcut s-au recunoscut şi în preţul cu care am vândut ulterior acea locuinţă din cu totul şi cu totul alte motive. Locuinţa era bine poziţionată, iar dacă soţia mea nu ar fi fost atacată la intrarea în bloc, vă daţi seama că nu aş fi plecat dintr-o locuinţă din Strada Primăverii ca să mă mut la marginea Bucureştiului”, a arătat Dobriţoiu.

Pauză de patru ani
Fostul ministru liberal al Apărării, actual preşedintele al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat, a subliniat că nu a mai fost chemat să dea explicaţii la parchet de patru ani, dar dacă va fi solicitat va fi la dispoziţia organelor de anchetă. “Cercetarea a fost startată, cred, prin anul 2008, dacă nu mă înşel, sau 2009. Am fost chemat o dată acolo, m-am dus cu un avocat, m-a întrebat cineva dacă vreau să dau vreo declaraţie olografă, iar avocatul meu a spus că în momentul în care se formulează concret elementele care mi se solicită, atunci vom da declaraţie. Timp de patru ani nu m-a mai chemat nimeni. Nu era o chestiune individuală. Numele meu era alături într-un dosar cu multe alte persoane. Oare credeţi că dacă ar fi fost vreo problemă nu…? În fine… asta este o întrebare retorică. Deci, aştept în continuare să văd care va fi solicitarea organelor. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă dacă este cazul, fără doar şi poate”, a spus Dobriţoiu.
Totodată, fostul ministru al Apărării a afirmat că nu a avut nici măcar relaţii de serviciu cu Traian Pigui, cel pe numele căruia procurorii DNA efectuează actele de urmărire penală privind atribuirea unor locuinţe de serviciu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here