La doar 32 de ani, unul dintre cele mai noi nume de pe listele PSD la Consiliul Județean Gorj, Antoniu Tudor, este un tânăr de succes, cu un CV demn de toată lauda, și studii universitare absolvite atât în țară, cât și în Franța. Mâine, acesta va bifa o nouă reușită prin susținerea tezei de doctorat în drept public.
Intitulată „Descentralizarea teritorială în România în lumina istoriei sale administrative începând cu anul 1859. Între ruptură și continuitate”, teza de doctorat a tânărului gorjean Antoniu Tudor va fi susținută joi, 24 septembrie 2020, la ora 14.00, la Universitatea din Lille (Franța), marcând un nou pas în dezvoltarea personală și profesională a lui Antoniu Tudor, teolog și jurist.
Juriul va fi compus din: Dana Apostol-Tofan, profesor la Universitatea din București, Elsa Bernard, profesor la Universitatea din Lille, Patrizia Magaro, profesor la Universitatea din Genova, Verginia Vedinas, profesor la Universitatea din București, David Capitant, profesor la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Farid Lekeal, profesor la Universitatea din Lille, Angel Manuel Moreno, profesor la Universitatea Carlos III din Madrid. Director de teză: Stéphane Guerard, profesor la Universitatea din Lille.
,,Am ales să studiez descentralizarea administrativă sau teritorială pentru a descifra enigma dezvoltării locale. Descentralizarea este procesul prin care centrul (Guvernul, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale) transferă competențe administrative şi financiare autorităților administrației publice locale. Colectivitățile locale au specificități care trebuie rezolvate pe plan local, iar cele mai bune decizii, pentru o colectivitate locală, sunt luate de comunitatea însăși. Descentralizarea teritorială va permite, mult mai bine şi mai rapid, de a rezolva nevoile colective ale colectivităților locale aducând administrația mult mai aproape de cetățean. Niciodată centrul nu va şti mai bine decât comunitatea locală care sunt problemele locale, cum să rezolve problema locală şi care sunt cele mai bune strategii de dezvoltare locală. Statul român mereu a încercat să ia majoritatea deciziilor şi să facă totul, dar a eşuat. Centrul (Bucureştiul) trebuie să înțeleagă că trebuie să înlocuiască sintagma „eu fac totul” cu „facem împreună cu colectivitățile locale şi cu cetățenii”, descentralizând competențe administrative şi financiare, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora. Dar descentralizarea teritorială nu este completă fără o autonomie financiară a colectivităților locale, iar contribuția acestora la bugetul de stat trebuie să se diminueze pentru a da posibilitatea ca taxele şi impozitele încasate pe plan local să se găsească în serviciile locale ale comunității care a încasat taxele şi impozitele. Ştim foarte bine că redistribuirea de la centru se face de cele mai multe ori pe culoarea politică a autorității locale. Dar pentru aceasta este nevoie de un consens politic național între principalele forțe politice. Descentralizarea teritorială sau administrativă este prin excelență modul de gestiune publică cel mai eficace şi cel mai eficient, dar şi cel mai econom. Descentralizarea este conformă ideii de democrație, un veritabil indicator democratic, fiind o chestiune de tact şi de înțelepciune politică”, a declarat Antoniu Tudor, cu privire la lucrarea sa de doctorat ce va fi susținută mâine la Universitatea din Lille.
Izabella Molnar