Gorjeancă lăsată fără copil în Norvegia

233

Tot mai multe cazuri de români cărora autoritățile din Norvegia le-au luat copii în ultimii ani ies acum la iveală, după izbucnirea scandalului legat de familia Bodnariu, printre aceste cazuri fiind și al unei gorjence care încă din 2014 se plânge că a fost lăsată fără fetiță. Adelina Glăvan a născut atunci la norvegieni, unde plecase împreună cu iubitul său, un gorjean care este surdo-mut și cu care se înțelege prin semne. Discuțiile dintre ei sunt complet de neînțeles pentru cine nu îi cunoaște și, probabil, așa au fost și pentru vecinii din Norvegia pe care cei doi îi aveau acolo și care i-au reclamat pe gorjeni că ar intenționa să își vândă fetița în Germania. Greu de spus pe cine au auzit norvegienii discutând așa ceva, dar o anonimă care le-a fost trimisă autorităților în acest sens le-a fost de mare folos celor care se ocupă cu Protecția Copilului în Norvegia.
Adelina Glăvan a pierdut copilul încă de la naștere, în maternitate ea neavând nici măcar dreptul de a-i da un nume fetiței sale. “Au văzut că noi doi nu vorbim normal, ca toți ceilalți, ne înțelegem printr-un limbaj doar al nostru, dat fiind că soțul nu vorbește și nu aude, iar ei au crezut că vrem să vindem fata. Mă întrebau de preț, ca și cum aș fi vrut să o vând ca pe o marfă, ceea ce nu e adevărat”, spune gorjeanca. A fost întrebată dacă are o familie, o locuință a sa, și cum nu avea acte cu soțul său, a pierdut în fața norvegienilor. Aceștia i-au denumit fetița Maren și au dat-o în plasament unei familii de norvegieni, la capătul unui proces la care a fost reprezentată și Direcția pentru Protecția Copilului Gorj.
Corina Drăgan a reprezentat instituția în procesul desfășurat la Oslo, în capitala Norvegiei, ea constatând că întreg dosarul a fost făcut în așa fel încât familia de români să își piardă copilul. “Am susținut interesele mamei în procesul care a avut loc acolo, un proces care a fost clar exprimat în sensul preluării copilului și menținerii lui în familia de norvegieni. Toate probele aduse în dosar au fost în defavoarea mămicii, pornind de la relatările psihologilor, de la exprimările pe care le-au avut reprezentanții norvegieni de la Protecția Copilului față de presupusa atitudine a mamei în comunitate. Totul era împotriva întoarcerii copilului în familia naturală. În situația respectivă în România așa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată pentru că părinții își doresc copilul, au posibilități să îl crească, în timp ce acolo le-a fost luat inclusiv dreptul de a-i da un nume sau de a fi recunoscut dreptul tatălui ca părinte”, spune Drăgan.
Acum Adelina a mandatat din nou Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Gorj să facă toate demersurile necesare pentru a redeveni mama fetiței care i-a fost luată în Norvegia, ea sperând că și cazul său va fi pus în discuție în aceste zile între autoritățile din România și cele de la Oslo, în contextul scandalului iscat de situația familiei Bodnariu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here