Gorj: Peste 200 de controale ale inspectorilor de muncă, în martie

663
  • Au fost verificați și 17 angajatori din domeniul învățământului preșcolar și al activităților de îngrijire zilnică pentru copii

Inspectorii de muncă din Gorj au făcut 222 controale, în luna martie a acestui an, din care, 147 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 75 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, anunță ITM Gorj într-un comunicat de presă.
Astfel, aceștia au aplicat amenzi în cuantum de 613.500 lei, din care 519.000 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă și 94.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 448 măsuri de intrare în legalitate.
De asemenea, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat în perioada menționată, 4 persoane prestând muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare 60.000 lei.

Exemple: Doi angajatori din comunele Bâlteni și Bolboși, având domenii de activitate baruri și alte activități de servire a băuturilor au fost sancționați, fiecare, cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane fără încheierea în prealabil a unui contract individual de muncă.
Un alt angajator din orașul Țicleni, având domeniu de activitate alte transporturi terestre de călători, a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru primirea la muncă a doi salariați cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

De asemenea, în perioada 25-29 martie 2024, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea si executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile „ Învăţământ preşcolar ” – cod CAEN 8510 şi „ Activităţi de îngrijire zilnică pentru copii” – cod CAEN 8891. În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă au verificat un număr de 17 angajatori.
ITM Gorj: Obiectivele campaniei derulate au constat în:
-identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile „Învăţământ preşcolar ” – cod CAEN 8510 şi „ Activităţi de îngrijire zilnică pentru copii” – cod CAEN 8891, privind respectarea prevederilor legale în vigoare;
-eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
-creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.
„Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj vor continua acțiunile de control și în perioada următoare, pe întreg teritoriul județului Gorj, pentru verificarea de către angajatori a prevederilor legale din domeniile de competență”, precizează inspectorul șef George Romanescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here