Gorj: O noapte sub Cod Roșu! A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență

4123

ISU Gorj: Având în vedere avertizarea meteorologică COD ROȘU de averse torențiale și abundente în perioada 12 iunie, ora 20:00 – 13 iunie, ora 08:00, emisă de Administratia Națională de Meteorologie, la nivelul judetului Gorj a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință extraordinară, în urma căreia au fost adoptate următoarele măsuri:
– Înştiinţarea tuturor primăriilor de pe raza judeţului Gorj.
– Înştiinţarea instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice.
– Avertizarea populaţiei din zona de risc.
– Instituirea permanenţei pe perioada codurilor la sediul primăriilor.
– Monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice.
– Supravegherea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi a altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor.
– Pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale şi operatorilor economici.
– Pregătirea tehnicii şi utilajelor de intervenţie pentru asigurarea salvării persoanelor afectate.
– Identificarea de către primari a unor spaţii de cazare pentru persoanele afectate de producerea situaţiilor de urgenţă ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase.
– Avertizarea turiştilor şi a persoanelor care tranzitează zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase despre pericolul la care sunt expuşi în condiţiile campării în apropierea cursurilor de apă sau al parcurgerii unor trasee turistice din zonele potenţial afectate.
– Intervenţia operativă pentru remedierea eventualelor avarii apărute la instalaţiile de utilitate publică pe perioada codurilor (apă, gaze, energie electrică).

Pentru gestionarea optima a posibilelor situații de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Lt.col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj s-a activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Gorj în perioada 12.06.2023, ora 20:00 – 13.06.2023, ora 12:00, cu reprezentanți din cadrul ISU Gorj, IPJ Gorj, IJJ Gorj, Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, S.C. DISTRIBUŢIE ENERGIE OLTENIA SA, Secției Drumuri Naționale Tg-Jiu.

Reamintim cetățenilor că, în cazul fenomenelor meteorologice periculoase, este important să respecte următoarele recomandări:
⦁ Luați măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.
⦁ În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați traversarea râurilor prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
⦁ Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
⦁ Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore sau accesând platforma națională https://fiipregatit.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here