* Primăriile au cerut bani de la Guvern pentru reparația adăposturilor, însă nu au primit
* Majoritatea adăposturilor au zăcut în mizerie, fiind inundate
* Singura soluție este implicarea asociațiilor de proprietari
La nivelul județului, în evidențele ISU Gorj, există 74 de adăposturi de protecție civilă. ,,Înaintea pandemiei, concomitent cu Exercițiul ,,Miercurea alarmei”, noi am demarat o campanie de identificare, verificare și marcare corespunzătoare a acestor adăposturi de protecție civilă, informează purtătorul de cuvânt al instituției, Florin Chisim.
Din nefericire, adăposturile noastre sunt, în majoritate, nefuncționale
Acesta mai adaugă că au fost identificate, verificate și s-au luat măsuri pentru punerea în funcțiune a celor care erau în stare avansată de degradare. În fapt, majoritatea erau inundate, fiind situate la subsolul blocurilor. Dar, toate adăposturile de protecție civilă au fost marcate cu însemnul protecției civile, purtându-se discuții cu administratorii clădirilor în care adăposturile erau în stare de degradare, pentru remedierea deficiențelor și punerea lor în funcțiune. Doar pentru o parte dintre adăposturi s-a asigurat funcționalitatea.
,,În prezent, colegii noștri efectuează o nouă serie de verificări pentru a actualiza situația adăposturilor de protecție civilă. Noi facem tot ce este posibil pentru a avea cât mai multe adăposturi funcționale și dotate corespunzător. Dar, aici intră în discuție o serie de factori și vorbim despre autoritățile locale, operatorii economici și, mai mult decât atât, vorbim despre investiții”, a mai spus sublocotenentul Florin Chisim, comunicator al ISU Gorj.
Problema adăposturilor de protecție civilă devine una cât se poate de reală, în contextul războiului din Ucraina. Oamenii au rămas pe cont propriu, în lipsa măsurilor statului. ,,Există și adăposturi reabilitate de asociațiile de locatari”, mai aflăm de la ISU, iar aceasta pare să fie singura soluție pe care o mai au la îndemână cetățenii. De menționat că, aproape jumătate de adăposturi sunt private. Mai exact, sunt investiția agenților economici care s-au îngrijit ca aceste locuri de refugiu să poată adăposti civili. Cel puțin un adăpost de protecție civilă din județ, poate adăposti până la 2.500 de persoane. Nu toate au, însă, această capacitate.
Mihaela C. Horvath