Godeanu, o simfonie de culori

423

Am parcurs de mai multe ori traseul pe Godeanu, ce străbate Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei din a cărui suprafaţă o importantă parte se află pe teritoriul gorjean în mai toate anotimpurile plecând fie de la Baia de Aramă pe Obârşia Cloşani  făcând joncţiunea cu drumul ce vine de la Herculane şi merge la Cerna Sat  mai departe la Ciucevele Cernei şi până în pasul Jiu-Cerna ori spre  Herculane ieşind pe Orşova iar de acolo mai departe pe malul Dunării la Dubova  sau chiar la Şviniţa.

Cum vă spuneam am parcurs traseul fie că a fost cu zăpadă  (evident cu problemele inerente mersului de iarnă) dar şi în plin sezon canicular cu temperaturi ce  scădeau puţin abia în porţiunea înaltă ori în pădurile de brad .Dar o traversare de la Obârşia Cloşani spre Herculane cu ieşirea la Orşova şi finalizarea la Drobeta Turnul Severin în care  ctoamna să pot (mai bine zis ) să am privilegiul să văd (şi să imortalizez pe camera foto) o veritabilă simfonie a culorilor şi a fenomenelor meteorologice care pe oricine îl pot lăsa „cu gura căscată” încă nu am avut ocazia. Dacă la plecarea din Tg Jiu până la Tismana vremea a fost închisă chiar cu scurte episoade de ploaie, la intrarea la Baia de Aramă şi o  porţiune după aceea cerul parcă s-a limpezit puţin. Ieşirea soarelui din pâlcurile de nori pentru o scurtă perioadă în condiţiile „ruginirii” pădurilor de foioase în contrast cu zonele de conifere ofereau celor ce  au avut privilegiul de a se afla în zonă peisaje de vis. Şi ca un făcut, în apropiere de Obârşia Cloşani, când vremea parcă dădea semne de înseninare, zăresc întocmai ca într-o stampă japoneză cu  Fuji Yama   creasta  Godeanului împresurată  de o mantie  de ceaţă şi nori ce îi dădea un aspect de-a dreptul mistic.
dUrcuşul şi trecerea în partea cealaltă pe Valea Cernei   pe lângă troiţa din culme şi cu nişte peisaje formate din amestecul de ceaţă şi nori,  adevărate bijuterii ale naturii imortalizate pe memoria camerei foto şi mirarea că în Valea Cernei vremea s-a înseninat fotografiile făcute cu lacul de acumulare Prisaca, pensiunile din zonă şi de ce nu cu cele 7 Izvoare Calde putând  fi lesne asemuite cu peisajele tiroleze pe care le vedem aproape zilnic pe canalele de călătorii la televizor.
Ei şi cum vă spuneam cu schimbările spectaculoase de vreme după ce trec de Herculane şi mă îndrept spre Topleţ pentru a ajunge la Orşova, iar se înnourează,  iar apropierea de Orşova vremea mohorâtă  mă face să cred că vom avea parte de câteva reprize de ploaie. Dar surpriză, odată de apropierea  Dunării, o ceaţă discretă învăluie pe toţi cei fce în aceste zile au vrut să viziteze  golful Cernei precum, zona navigabilă şi a şantierului naval de aici. Şi iarăşi câteva fotografi făcute în aceste condiţii de schimbări spectaculoase ale vremii vor constitui poate pe viitor tot atâtea repere ale frumuseţilor  naturii, ce doar ocazional şi cu ceva noroc  pot fi surprinse de obiectivul aparatului de fotografiat în aceste zile autumnale.
Am mai spus-o  cu altă ocazie şi mă văd nevoit să repet. Un traseu  peste culmea Godeanul  cu  ieşirea spre Herculane şi Orşova ori spre  Cerna Sat   şi de ce nu până la Izvoarele Cernei ori Pasul Jiu – Cerna ar trebui parcurs de fiecare igorjean întocmai ca un pelerinaj. Peisaje mirifice, locuri noi, oameni ospitalieri şi binevoitori şi nu în ultimul rând forme şi fenomene ale naturii ce te pot lăsa „perplex” iată numai câteva dintre atributele ce se pot constitui în tot atâtea motive de a parcurge acest veritabil sanctuar al naturii şi  a-i desluşi tainele şi frumuseţile pe care natura le-a kpus cu generozitate în împărăţia de piatră a Godeanului, acum când se aşteaptă pe culmi şi primii fulgi de zăpadă ai noului  sezon  hibernal ce nu va întârzia să apară.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here