Goana după gradațiile de merit. Câți profesori vor primi mai mulți bani la salariu

2711

Salarii mai mari cu 25% din toamnă, timp de cinci ani, pentru 161 de profesori, directori, inspectori școlari și personal didactic auxiliar din învățământul gorjean. Aceștia vor beneficia de gradație de merit, care se acordă anual prin concurs, pe bază de dosare. Mulți profesori spun că obținerea gradației s-a transformat într-o „goană după hârtii”, așa că mulți renunță din cauza birocrației.

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj a aprobat, în ultima ședință, numărul de gradații de merit, sesiunea 2023, pe categorii de personal și discipline. Sunt scoase la concurs 151 de gradații pentru personalul didactic de predare, conducere, îndrumare și control, plus alte zece gradații pentru personalul didactic auxiliar.
Pentru acordarea gradației de merit este necesar un punctaj de minimum 75 de puncte.

Repartizarea gradațiilor
Cele mai multe gradații au fost repartizate profesorilor din învățământul primar, și anume 22, dar și profesorilor din învățământul preșcolar, fiind disponibile 19 gradații.
Pentru personalul cu funcții de conducere, îndrumare și control – directori și inspectori școlari – au fost repartizate 11 gradații. Pentru limbi moderne, limba și literatura română, matematică și discipline tehnice sunt scoase la concurs câte zece gradații.
Pentru profesorii de educație fizică și sport sunt nouă gradații, șapte pentru învățământul special și șase pentru educație muzicală și arte plastice. Se vor acorda alte cinci gradații pentru disciplinele istorie, fizică, chimie și religie, patru pentru informatică și câte trei gradații pentru geografie, biologie și socio-umane.
Șanse mici să obțină acest spor la salariu o au profesorii de limba latină și cei din Palatul și cluburile copiilor, unde există câte o gradație scoasă la concurs, dar și maiștrii și instructorii din școli, în acest caz fiind vorba de două gradații.
În ceea ce privește personalul didactic auxiliar, sunt zece gradații disponibile.
Patru sunt pentru administratori (consilieri) financiari, două pentru administratorii de patrimoniu și secretare și câte una pentru informaticienii și laboranții din școli.

Bonus pe cinci ani
Pot participa la concurs cei care au o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 5 ani și care au obținut calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată. În perioada 25 mai – 16 iunie vor fi analizate dosarele și acordate punctajele de către comisia de evaluare, iar pe 4 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale candidaților.
Gradaţia de merit se atribuie începând cu data de 1 septembrie 2023, pe o perioadă de cinci ani. Anul trecut s-au acordat mai puțin de 150 de gradații.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here