Vineri seara, Universitatea Craiova a primit vizita Gloriei Buzău din statutul de lider al campionatului, unul de moral având în vedere că s-au scurs doar cinci etape din Superliga, însă care ar putea da încredere, într-un moment în care oltenii suferă la acest capitol. De cealaltă parte, jucătorii lui Andrei Prepeliță au încercat să sudeze pentru prima dată două rezultate pozitive, după egalul cu Rapid, de pe teren propriu. Planul buzoienilor nu a funcționat mai mult de 35 de minute.
Oaspeții au început tare duelul de pe stadionul „Ion Oblemenco”, cu acțiuni în forță, gata să surprindă în startul de meci. Gloria nu a refuzat jocul, iar atunci când a controlat mingea, a căutat întotdeauna să verticalizeze, să încerce poarta, fără artificii și prea multe giumbușlucuri, asta și pentru că magicianul cărunt Budescu a fost programat să își înceapă programul în a doua parte.
În minutul 3, centrarea lui Cristian Dumitru a fost semnal de alarmă pentru portarul Laurențiu Popescu. Buzăul se bazează pe fazele fixe executate „agresiv”, cu cădere a mingii în proximitatea liniei porții, mai degrabă perpendicular decât plasat, ceea ce seamănă pericol, mai ales în contextul unui careu aglomerat.
Liniștită, fără să se năpustească, Universitatea cea cosmopolită, cu jucători de pe toate meridianele, nu s-a grăbit în construcție, ba chiar în unele momente nu a fost interesată de posesie, element care aproape că a ajuns irelevant în fotbalul actual.
Șutul peste poartă al georgianului Anzor Mekvabishvili (7′), după o fază la care și-a adus contribuția japonezul Oshima, a fost urmat imediat de pătrunderea de viclean a aceluiași Dumitru, faultat la nevoie de către Vlădoiu.
Cinci minute mai târziu, Tescan, lăsat să preia și să se întoarcă de către Oshima, a trimis în bară. Fără Crețu, în afara lotului din motiv de ofertă, craiovenii nu mai reușesc să se grupeze foarte bine în defensivă.
Ușor-ușor, gazdele au mutat jocul pe flancul stâng, pe fondul scăderii de ritm a adversarului, acolo unde terenul se magnetizează cu Alex Mitriță.
Tot mai cu inițiativă de atac, elevii lui Costel Gâlcă au trecut la centrări și exploatarea benzilor cât mai mult. În minutul 35, Maldonado a deschis scorul ca urmare a unui șut în transversală al lui Paradela și a unei erori de începător a lui Railean. Hondurianul s-a înălțat nesperat de mult trimițând cu capul, în timp ce portarul a întârziat la salt, astfel că a fost nevoit să scoată mingea din plasă. Dacă nu e Mitriță, e Bancu. Și invers. Cu puțin timp înaintea finalului de primă repriză, fundașul naționalei a centrat perfect, la buza careului mic, pentru dublarea avantajului prin Ștefan Bană.
La reluarea de la cabine, Gloria repetă strategia primei reprize și încearcă să recupereze balonul cât mai sus, însă fără prea mult succes.
Sub semnul repetiției a funcționat și cuplul de flanc Mitriță – Bancu, cu rezultate și pe tabelă. Cei doi au combinat spectaculos (63′), profitând de apărarea debusolată a Buzăului, iar „piticul cu tehnica” a făcut 3-0 din a doua încercare, după ce a pătruns față în față cu Railean. După doar două minute, nou-promovații au realizat că nu mai au nimic de pierdut, astfel că riscă mai mult. Budescu a redus din diferență dintr-un voleu ca în vremurile bune, după o centrare precisă a lui Pîrvulescu. Și oltenii au plusat. Anzor (73′) și Căpățînă (84′) au dus scorul la 5-1, defensiva adversă fiind groggy în ultimele 20 de minute.
A fost galop de sănătate pentru trupa lui Gâlcă, atât pe tabelă, cât și ca joc. Universitatea Craiova rămâne neînvinsă în Superligă și își păstrează poziția de lider.
Universitatea Craiova – Gloria Buzău 5-1 (2-0)
CSU CRAIOVA: L. Popescu – Vlădoiu, Maldonado, Sierra, Bancu (cpt.) – Oshima, Mekvabishvili – Bană, Mitriță, Paradela – Koljic. Rezerve: Lung jr. – Ndong, Căpățînă, Gașpăr, Zajkov, Badelj, Screciu, Houri, Mora, D. Barbu, Danciu, Baiaram. Antrenor: Costel Gâlcă.
Gloria Buzău: Răilean – Scheda, Turda, Dobrosavlevici, Sălceanu – Akhmatov, Canadija – Dr. Tescan, D. Benzar, Cr. Dumitru (cpt.) – Matos. Rezerve: Greab, Horeboiu – Tavares, Sg. Pîrvulescu, I. Gheorghe, Budescu, Călin, Mihaiu, Dr. Grigore, Prejmereanu, Al. Stan, Gladun. Antrenor: Andrei Prepeliță.
M.P.