Giuran, pericol public numai pentru anchetatori

452

Încarcerat acum în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, motreanul Nicolae Giuran, trimis în judecată alături de sindicalistul Cristea Fluerătoru, stă după gratii pentru că procurorul de caz, Laurenţiu Grecu, a considerat, la finalul rechizitoriului întocmit în cauză, că al său “consătean”, ar fi pericol public. Menţiunea procurorului a fost, de asemenea, respectată de către judecători. Deciziile negative repetate au revoltat familia lui Giuran, mai ales că inculpatul are părinţii în vârstă înaintată în îngrijire, iar tatăl acestuia este foarte grav bolnav. Reţinerea lui Giuran a fost cu atât mai supărătoare pentru apropiaţi cu atât mai mult cu cât acesta, fost candidat la Primăria Motru, în urmă cu peste opt ani de zile, nu a avut niciodată probleme cu legea, şi nu ar mai putea influenţa ancheta, atâta timp cânt dosarul se află deja pe masa judecătorilor. Cu toate acestea, Giuran, are şanse ca alături de Fluerătoru şi de Sandu Gheorghe Benga, în septembrie, când expiră cele 29 de zile de arest, să beneficieze de o prelungire a măsurii, pe considerentul “pericol public”, când el se poate pune la dispoziţia anchetatorilor şi în libertate.

Nicolae Giuran, dar şi Benga cu Fluerătoru au fost transferaţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova din arestul IPJ Gorj o dată cu trimiterea lor în judecată. De la distanţă de casă, cei trei aşteaptă astfel o nouă prezenţă în faţa magistraţilor, asta la finalul celor 29 de zile de arest. Cum pe baza faptului că procurorul de caz a considerat, la finalul rechizitoriului, că cei trei sunt pericol public, şi temerile apropiaţilor celor trei că măsura arestării se va prelungi au crescut în intensitate. Asta deşi sunt numeroşi cei care consideră că vina în dosar i-ar aparţine în cea mai mare măsură lui Cristea Fluerătoru, Giuran şi Benga ajungând să răspundă în faţa legii doar pentru nişte semnături.

Giuran apărat după gratii
Abandonat de susţinătorii politici de altă dată, Nicolae Giuran este apărat acum intens de familia care nu îl vrea după gratii, sperând într-o anchetare a acestuia şi o judecată în libertate. În paralel i se pregăteşte acestuia şi o apărare justă în dosar, mai ales că expertizele făcute în cauză ar avea oarecare lacune, care ar permite salvarea celor care răspund acum cu libertatea pentru prezenţa lor în comisia de recepţie a drumului de la Miculeşti. Familia acestuia mizează şi pe faptul că la viitoarea înfăţişare în faţa magistraţilor, instanţa va lua în calcul faptul că Giuran a fost un exemplu în comunitate, nu a avut probleme cu legea şi nici nu s-a sustras anchetei, deşi s-a speculat inclusiv plecarea acestuia în vacanţă în Spania, ţară din care, la finalul sejurului, el s-a întors, în mod corect, acasă. Familia speră, de asemenea, ca judecătorii să ia în calcul, nu numai doleanţa părinţilor vârstnici ai acestuia, ci şi faptul că Nicolae Giuran şi-a început activitatea profesională de jos, fiind iniţial inginer la Mina Motru, el venind în Gorj de la Baia de Aramă în 1964. Până acum, Nicolae Giuran, director a Diviziei Miniere, a adresat instanţei Tribunalului Gorj două cereri de eliberare sub control judiciar, dar ambele i-au fost respinse de către instanţă. Totul, pe considerentul “pericol public”.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here