Gică Popescu și echipa sa au venit în campanie într-un Gorj mai primitor ca altădată – „Simt Gorjul altfel acum, total schimbat!”

894

Pus la „dospit” pentru circa 8 ani de voturile orientate în 2005 de Marin Condescu spre actualul președinte al FRF, Mircea Sandu, Gică Popescu se consideră mult mai puternic acum decât atunci și capabil ca alături de o echipă bine închegată să conducă fotbalul românesc spre o reabilitare a sa din punct de vedere al rezultatelor.

Gică Popescu a revenit ieri la Târgu Jiu în campanie electorală, una sub alte auspicii decât cea din 2005, pierdută chiar pe mâna sau, mai bine spus, pe influența lui Condescu. Alături de Gică Popescu, la întâlnirea cu votanții gorjeni au participat și Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici și Cristian Bivolaru, iar de partea cealaltă au fost reprezentate toate grupările cu drept de vot: Pandurii Târgu Jiu, Minerul Motru, Jiul Rovinari, Știința Turceni, LPS Târgu Jiu, precum și Asociația Județeană de Fotbal Gorj. „Simt Gorjul altfel acum, total schimbat!”, a comentat Gică Popescu situația actuală în raport cu cea din 2005. „Personal, cei opt ani de la precedenta candidatură i-am câștigat. Sunt cu totul și cu totul un alt om, cu mai multă experiență, cu un alt discernământ vis-a-vis de experiențele pe care le-am trăit în 2005. M-a ajutat foarte mult acea campanie. Am realizat mai multe chestiuni pe care nu mi le închipuiam din interiorul fotbalului. Așa au ales să voteze cei din 2005, le-am respectat votul! Toată lumea a spus că 102 voturi au fost multe, mie mi s-au părut foarte puține, pentru că doream să câștig. O înfrângere e o înfrângere, chiar dacă e la limită, punctele se duc la celălalt. Sperăm ca de data aceasta lucrurile să stea total invers”, a mai declarat fostul internațional despre situația de acum mai bine de opt ani.

Nu se teme de alianțe
Gică Popescu a mărturisit că nu se află la prima întâlnire cu votanții din Gorj, prima având loc la Craiova, cea de acum denumind-o mai mult o „întâlnire prietenească”. În ceea ce privește numărul mare de candidați, fostul căpitan al naționalei consideră că e bine ca votanții să aibă de unde alege și spune că nu se teme de o alianță a acestora împotriva sa deși acest lucru, în opinia sa, este evident: „Este vizibil că au o strategie de a se uni într-un grup care să candideze contra mea. Dar asta mă motivează, mă onorează pentru că consideră că sunt candidatul principal şi sunt cel mai bun dintre cei care candidează. Altfel nu văd rostul unei alianţe. Eu cred că am o echipă foarte bună, cea mai bună. Sunt singurul care a prezentat o echipă. Suntem o echipă care a făcut performanţă, am dovedit-o pe teren şi în afară. Nu voi ezita când voi vedea lucruri interesante în programele contracandidaţilor să le luăm şi să le implementăm. Nu este loc de orgoliu, noi vrem binele fotbalului”, a mai declarat Gică Popescu. Acesta spune că în 2005 a greșit neanunțându-și echipa, acum mizând pe acest lucru: „Spre deosebire de 2005, când am ales să ies singur în teritoriu şi să nu-mi prezint echipa înainte de alegeri, de data aceasta am ales pe lângă proiect şi echipa cu care vreau să conduc fotbalul. Asta e un avantaj, oamenii nu votează doar omul, ci şi echipa”.

Simte schimbarea în Gorj
„Contez pe toate şase voturile. Ar fi culmea ca din Oltenia să votăm cu altcineva”, spune Gică Popescu, convins că acum el și echipa sa au reușit să convingă electorii gorjeni. În urma discuțiilor din teritoriu, Gică Popescu spune că a adăugat numeroase pagini proiectului său: „Am ascultat probleme, am scris undeva la 60 de pagini de propuneri, chestiuni care să le avem în vedere după 6 martie. Acest dialog nu trebuie să moară după prezenţa în teritoriu în campanie. În campanie toţi vin, e frumos, povesteşti, promiţi şi apoi se uită. Mi-aş dori ca această colaborare să înceapă din 6 martie. Acum toţi au bune intenţii şi apoi uităm. Sunt convins că prezenţa în teritoriu a noastră va fi şi după 6 martie”, a promis „Baciul” generației de aur.

Proiect bazat pe copii și juniori
Gică Popescu și echipa sa propun un proiect de redresare a fotbalului românesc atacând baza, nu vârful. Nu vorbește foarte mult despre echipa națională, ci despre cum trebuie lucrat la nivel de copii și juniori. „Problemele mari nu sunt la Liga 1. Probleme mari sunt la ligile inferioare şi la copii şi juniori. Dacă nu rezolvăm aceste probleme, fotbalul uşor va muri. Liga 1 e importantă, e cea vizibilă, cea care dă jucători la naţionale, dar marea problemă e jos la bază”, spune Gică Popescu. Ilie Dumitrescu l-a completat pe cel care speră să conducă federația din 6 martie: „În fotbalul românesc sunt resurse extraordinare la nivel de copii și juniori. Consider că dacă nu o să înțelegem că actualii jucători ai echipei naționale au o anumită limită în exprimare, dacă nu ne uităm și la naționala sub 21 ani să vedem unde sunt și unde pot ajunge, dacă nu vom merge la acest sector, va fi foarte puțin probabil ca fotbalul românesc să se redreseze. Am făcut un turneu și am cules informații de la alte federații care au trecut prin momente la fel ca al nostru, delicat și complicat. Fără a lucra pe termen, nu vom putea construi ceva solid”. După expunerea colegului de generație, Gică Popescu a fost mai explicit și a spus că aproape două treimi din programul său este dedicat sectorului juvenil: „Am fost la federații care au trecut exact prin ce trecem noi, lipsa rezultatelor. Ce-au făcut cu toții și ne-au spus să facem și noi? Au zis „Atenție mare la copii și juniori! Vreți să redresați fotbalul, ocupați-vă de copii și juniori, plecați de la bază!”. Proiectul meu, în proporție de 60%, asta înseamnă. Dezvoltarea unui segment care în ultimii ani de zile nu a avut atenția cuvenită”.
Alegerile privind desemnarea succesorului lui Mircea Sandu în scaunul de președinte al FRF vor avea loc pe 5 martie, iar în cursă sunt înscriși opt candidați, alături de Gigă Popescu depunându-și dosarele și Marcel Pușcaș, Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram, Răzvan Burleanu, Octavian Popescu, Sorin Răducanu și Paul Zarna.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here