Ghinion pentru un candidat din Gorj. A picat examenul de bacalaureat după contestații

1926

Cererea de reevaluare a lucrării l-a costat pe un candidat din Gorj diploma de bacalaureat. Nota acestuia la Istorie a fost scăzută de la 6,7 la 3,25, asta în condițiile în care la celelalte discipline de examen obținuse note peste 5. Nu a fost însă singurul candidat pentru care contestațiile nu au avut efectul scontat.

Dintr-un total de 1095 de contestații înregistrate la nivelul județului nostru, doar câteva zeci de note au rămas nemodificate. Grav este că, în cazul a peste 100 de lucrări, diferența dintre nota inițială și nota de la contestații a fost mai mare de 1 punct, și nu neapărat în favoarea candidatului. Pentru un candidat de la Liceul Teologic Târgu-Jiu, nota de contestații, mai mică cu 3,25 decât cea obținută inițial, nu a însemnat doar o scădere a mediei, ci ratarea examenului de bacalaureat. Acesta promovase inițial bacalaureatul cu o medie peste 7, obținând nota 6,1 la Limba și literatura română, 6,7 la Istorie și 9,9 la Geografie. După ce a contestat nota obținută la Istorie, s-a trezit că aceasta i-a fost scăzută la 3,45. Nu a fost singurul candidat cu o notă mult mai mică după contestații. Un alt candidat, de această dată de la Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, a contestat, de asemenea, nota obținută la Istorie, iar după reevaluarea lucrării a primit nota 3,85, cu 2,15 puncte mai mică decât cea obținută inițial. Acesta contestase și nota de 4 obținută la proba la Limba română, dar a primit doar 4,1 după reevaluarea lucrării. Diferențe semnificative între nota inițială și cea de după contestații s-au înregistrat și când vine vorba de notele mărite. Cea mai mare diferență în acest sens apare în cazul unui candidat de la Liceul Teoretic Novaci, a cărui nota la Anatomie a fost mărită de la 7,3 la 9,7, adică cu 2,4 puncte. Același candidat a contestat și nota la Limba română, care, de asemenea, i-a fost mărită, de la 9,65 la 10. „Procentul la Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor, a crescut cu 2 procente, de la 56% la 58,68%. Din fericire, procentul a crescut, nu așa de mult cum ne-am fi dorit noi, dar totuși acest lucru s-a întâmplat. Față de numărul inițial de respinși, respectiv 1349, acum sunt 1280. Au fost cazuri în care au fost niște diferențe notabile. Au fost scăzute cu mai puțin de 1 punct un număr de 266 de lucrări, au fost scăzute cu mai mult de un punct un număr de 11 lucrări, a fost scăzută o lucrare cu mai mult de 2 puncte, de la 6 la 3,85, și a fost scăzută o lucrare cu mai mult de 3 puncte, de la 6,70 la 3,45. Totodată, au fost crescute cu mai puțin de un punct un număr de 644 de lucrări, au fost crescute cu mai mult de un punct 108 lucrări și o singură lucrare a fost crescută cu mai mult de 2 puncte. Există cazuri, ca în fiecare an, de creșteri și de scăderi semnificative”, a declarat inspectorul școlar general Dana Constantinescu. Deocamdată, nu se știe cum vor fi sancționați profesorii corectori. ”Corectorul este din alt județ. Inspectoratul școlar respectiv trebuie să analizeze situația. Deocamdată, nu știm exact ce măsuri se vor lua. Asta este o hotărâre pe care o va lua Ministerul Educației. Repet, fiecare inspectorat școlar județean în parte analizează aceste situații în legătură cu proprii profesori care au corectat. Eu nu pot, legal, să aplic o sancțiune unui profesor din alt județ”, a mai precizat șefa IȘJ Gorj.

A crescut numărul mediilor de 10
Nu doar rata de promovare înregistrată la nivelul județului nostru a crescut după contestații, ci și numărul mediilor de 10. Alexia Teodora Tuvene și Eduard Ștefan Dinuță, ambii de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, s-au alăturat celorlalți 5 candidați care au promovat în această sesiune examenul de bacalaureat cu media maximă. Unul dintre ei obținuse inițial 9,75 la Matematică și 9,9 la Anatomie, iar pe cel de-al doilea îl despărțea de media maximă doar nota de 9,9 obținută la Informatică. După reevaluarea lucrărilor, cei doi au primit nota 10 la toate disciplinele.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here