Ghimpele (Xanthium spinosum) – beneficii şi proprietăţi

703

Ghimpele este răspândit în multe zone din Europa şi Africa şi este un arbust scund de pădure. Frunzele „veşnic verzi” nu sunt frunze adevărate, ci nişte dilatări ale tulpinilor.

Câte o floare mică şi albă apare în mijlocul fiecărei frunze primăvara, urmată toamna de un fruct mic şi roşu, asemănător cireşei. Fiecare frunză are un vârf ascuţit şi, deoarece planta ajunge abia până la genunchi, a fost poreclită “ilica genunchiului”. În România creşte pe marginea drumurilor şi pe terenuri neîngrijite, pe lângă garduri. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, în special tulpina înflorită, care se recoltează de la sfârşitul lui iunie până în septembrie- octombrie.
Compoziție: dintre elementele chimice cele mai importante ale plantei sunt: ulei esenţial, săruri de acizi graşi, calciu şi potasiu, acid cafeic, acid clorogenic, flavone, fitosteroli, saponine, tanin, lactone (xantanină), ulei volatil şi beta- sitosterol.
Acțiune: principalele proprietăţi ale ghimpelui sunt: decongestiv, aperitiv, diuretic, antiinflamator, anticongestiv, dezinfectant, diuretic, antidiabetic, antitumoral şi stimulant al pereţilor venelor.
Indicații terapeutice: sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, ghimpele este recomandat în caz de adenom de prostată, afecțiunile aparatului urinar, ascită, boli infecţioase, cancerul prostatei, cistite, citopielite, edeme, gută, hemoroizi, hipertiroidism, icter, litiază renală, microlitiază biliară, nefrite, prostatite şi pielonefrită. Prin spălături locale cu infuzie se pot ameliora hemoroizii. De asemenea, extractul de ghimpe se regăseşte şi în compoziţia a numeroase unguente pentru masaj, destinate tratamentului varicelor.

Precauții și contraindicații
A nu se utiliza în sarcină şi alăptare. Supradoza poate produce vărsături şi hipotensiune arterială. A nu se utiliza în combinaţie cu inhibitori de monoaminooxidază (antidepresive) sau cu medicamente pentru hipertensiune sau adenom de prostată.Este contraindicat ca în timpul tratamentului cu această plantă să se consume condimente, lactate fermentate, citrice, acrituri, murături, băuturi alcoolice.Nu s-au semnalat încă efecte adverse, însă se recomandă să cereţi sfatul unui specialist înainte de a urma tratamentul.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here