Gheorghe Sinescu, medic şi scriitor, modelator de fiinţe umane

2191

Doctorul Gheorghe Sinescu s-a născut pe data de 19 februarie 1969 în municipiul Craiova, judeţul Dolj, din părinţii Miron (din satul Popeşti, comuna Piscoiu-astăzi Stejari) şi Nicoliţa, un pedagog care a modelat suflete umane pe ogorul învăţământului.
Între 1990-1996, a  absolvit Facultatea de Medicină din Craiova, în perioada 1997-2000,  fiind medic de familie la dispensarul medical din Târgu-Logreşti.
untitledÎn anul 2010, a absolvit Rezidenţiatul în medicina de familie, devenind medic specialist şi are competente în urgenţe prespitaliceşti şi ecografie generală.
Din anul 2003 şi până în prezent, activează în cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov unde coordonează activitatea echipajelor de Urgenţe Majore, având la activ peste 20000 de vieţi salvate.
untitled2Timpul liber îl dedică scrisului, până în prezent apărându-i cărţile „Sirena”, Editura Tradiţie, Bucureşti, 2013 şi „Lacrimi la Municipal”, Editura Rawex Coms, Bucureşti, 2013, frecventează sălile de spectacole şi de concerte, citeşte din scriitorii clasici şi contemporani.
Cochetează cu literatura de la vârsta de 10 ani, scriind cu pasiune poezii şi proză scurtă, dar şi romane.
untitled3Personajele din romanul „Sirena. Zilele şi nopţile unui medic al salvării” sunt fictive, conturate cu răbdare şi migală, cititorul fiind introdus în descifrarea ineditului şi a atmosferei de salvare a unor vieţi omeneşti.
Doctorul George Zarea, personajul principal al romanului, salvează viaţa pacienţilor săi, respectând în totalitate şi cu fidelitate protocoalele de urgenţă, dar este şi o fiinţă sensibilă care iubeşte cu pasiune pe Sirena Thompson, o tânără încântătoare şi enigmatică.
Autorul se remarcă prin descrierile locurilor pe unde se perindă personajul său şi este un fin observator  al untitled4psihologiei oamenilor.
Cartea, autobiografică, cuprinde cinci părţi şi se încheie cu un colaj de 18 poezii, care este intitulat „Clipa de răgaz”.
Cartea „Lacrimi la Municipal”creionează, sub formă de ficţiune, trăirile interioare ale angajaţilor Departamentului de Urgenţă de la Spitalul Municipal Bucureşti,  fapte de umanitate şi sacrificiu eroic, îmbinându-se medicina adevărată curativă şi preventivă cu investigaţia, drama, aventura, iubirea etc.
Personajul principal, doctorul Alexandru Leonard Greceanu transmite tinerilor medici din preajma sa lecţii vitale de supravieţuire, într-o lume imprevizibilă şi tumultuoasă, dar, când în viaţa lui apare dragostea care generează un impas existenţial aflat la graniţa insesizabilă dintre materie şi spirit, procesul de instruire, pregătire, educare a tinerilor medici rezidenţi începe să capete nuanţe noi, chiar imprevizibile.
Subiectul cărţii are sensuri criptate, limbajul folosit fiind unul direct şi precis, iar în unele pasaje medicul retrăieşte amintiri care s-au petrecut cândva.
Addenda cărţii conţine şi trei poezii scrise între anii 2010-3013.
Medicul Gheorghe Sinescu, prin cele două romane scrise şi publicate până în prezent, dar şi prin poezia pe care o scrie, prin stilul narativ clar, concis, plăcut şi asociaţiile pe care le face, prin cultura pe care o posedă, ne face să afirmăm că este o apariţie plăcută şi necesară în peisajul literar românesc, o speranţă a culturii române, ca medic şi scriitor, un modelator de fiinţe umane, ghidându-şi munca după principiul „Primum non nocere”, adică „în primul rând, să nu faci rău”.
La cât mai multe apariţii editoriale pentru că cititorii, pentru desfătarea lor sufletească, într-o epocă globalizată, aşteaptă să lectureze o carte bună!
Profesor, G. Sinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here