Gerul trimite târgujienii fără adăpost la Casa Iris

205

casa irisCentrul social de urgenţă Casa Iris poate funcţiona în această perioadă la capacitate maximă şi asta datorită temperaturilor extrem de scăzute de afară. Până ieri, în cadrul centrului erau adăpostiţi un număr de 24 de persoane.

Târgujienii fără adăpost sau cu alte probleme sociale pot apela cu încredere la Casa Iris, care este un sprijin pentru aceştia pe perioada gerului. „Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Casa Iris, funcţionează din anul 2009. Pe raza municipiului Târgu-Jiu nu s-a înregistrat în iernile trecute nici un fel de caz, niciun deces provocat din cauza frigului şi asta deoarece acest centru funcţionează non-stop, 24 de ore din 24. Cei care sunt în dificultate pot fi primiţi acolo şi li se asigură asistenţă specială, au toate condiţiile de care au nevoie pentru a avea o şedere decentă în Centrul social de urgenţă Casa Iris. Pe aceste temperaturi foarte scăzute, consider că existenţa unui astfel de centru este foarte necesară într-o comunitate pentru că nu există alte soluţii pentru aceşti oameni”, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

24 de persoane, în prezent

Beneficiarii au apelat până acum la sprijinul Casei Iris datorită mai multor motive; fie din lipsa unei locuinţe, a unor venituri şi a unui loc de muncă, despărţirea de soţ ori evacuarea din locuinţele închiriate, consumul de alcool. „La acest moment avem 12 bărbaţi, şapte femei şi cinci copii. Capacitatea centrului este de 32 de locuri. La nevoie, dacă lucrurile vor sta diferit şi locurile vor fi ocupate în totalitate, putem să punem imediat în funcţiune un alt spaţiu în care putem primi persoane fără adăpost, cu un număr de 10-15 locuri. La Casa Iris oamenii au unde să doarmă, au parte de căldură, îşi pot spăla hainele şi face igiena personală. La nevoie, le asigurăm şi masa de la Cantina de Ajutor Social”, a precizat directoarea DPPS Târgu-Jiu.

Nevoiaşi din alte judeţe

Primul caz înregistrat la Casa Iris datorat gerului a fost înregistrat vinerea trecută, când, în jurul orei 21:00, reprezentanţii Poliţiei Locale au identificat un bărbat în vârstă de 27 de ani din comuna Teslui, judeţul Dolj. Acesta a fost găsit pe strada Unirii, în preajma unui magazin, şi a fost condus la Casa Iris unde i-au fost oferite serviciile de specialitate, acesta părăsind centrul în dimineaţa următoare. De asemenea, şi în anii trecuţi, la Casa Iris au ajuns persoane găsite pe stradă de către poliţiştii locali, iar în urma unei verificări s-a constatat că aceştia erau din alte judeţe şi după oferirea asistenţei au fost trimişi în localitatea de domiciliu. Unele persoane beneficiază de cazare pentru o perioadă de aproximativ două luni, ajungând în Centru odată cu venirea iernii, iar altele, în special femeile cu copii, sunt în evidenţă de o perioadă mai îndelungată şi vor beneficia de serviciile oferite până la găsirea unei posibilităţi de rezolvare a situaţiei locative. De la inaugurarea centrului din anul 2009, au beneficiat de serviciile oferite de Casa Iris un număr de 243 de persoane, capacitatea de cazare a centrului fiind de 16 locuri pentru femei şi 16 locuri pentru bărbaţi.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here