Germanii o reconfirmă pe Angela Merkel la guvernare – rezultate oficiale

131
angela_merkel_2008Alegătorii germani au reconfirmat-o în funcţia de cancelar, pe conservatoarea Angela Merkel, pentru un nou mandat de patru ani, la conducerea coaliţiei de centru-dreapta pe care o dorea cu liberalii, conform rezultatelor oficiale ale scrutinului. Conservatorii (CDU/CSU) lui Merkel şi aliaţii lor liberali din FDP au obţinut o majoritate confortabilă cu 332 de mandate din totalul de 622 cât va avea în final Bundestagul, potrivit rezultatelor oficiale comunicate ieri.

Social-democraţii (SPD), care guvernau cu Merkel de patru ani într-o “mare coaliţie” şi al căror candidat la postul de cancelar era ministru al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 53 de ani, au înregistrat cel mai slab scor al lor din istorie, de 23 la sută.
Cancelarul provenit din fosta RDG, în vârstă de 55 de ani şi foarte popular, a anunţat la o oră după închiderea urnelor formarea acestei noi coaliţii pentru a guverna principala putere economică europeană, afectată de o recesiune fără precedent.
“Putem sărbători victoria în această seară. Am reuşit să obţinem o majoritate solidă, pentru a forma un nou Guvern între CDU/CSU (uniunile conservatoare) şi FDP, iar asta e bine”, a declarat Merkel, la sediul partidului său din Berlin.
CDU/CSU au înregistrat însă cel mai slab scor al lor din 1949, cu 33,8 la sută din voturi.
“Acest rezultat este amar pentru CDU/CSU şi mai ales pentru cancelar”, comenta cotidianul Die Welt, ca şi restul presei. Această victorie este întâi de toate “succesul FDP”, în opinia cotidianului conservator.
Rata de participare la vot a atins un nivel redus istoric: 70,8 la sută, faţă de 77,7 la sută în urmă cu patru ani.
“Vreau să fiu cancelarul tuturor germanilor, pentru a ameliora situaţia ţării noastre”, a adăugat Merkel.
FDP obţine 14,6 la sută din voturi, cel mai bun scor atins vreodată de acest partid, şi reuşeşte să revină la putere, după 11 ani în opoziţie. Liderul FDP, Guido Westerwelle, a salutat la rândul său “acest rezultat excelent”. El le-a mulţumit “alegătorilor pentru cel mai bun scor realizat vreodată de partidul (său)”.
Selecţie Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here