George Drăghescu, la ceas de împliniri

414

maestrul draghescuRealizator de peste şapte ani al liliputanei reviste “Ceaşca de cafea”, cu memorabile secvenţe literar – artistice, George Drăghescu, tismănean de obârşie, actor distins al Teatrului “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, ne-a oferit nouă, iubitorilor de artă şi literatură de pe aceste meleaguri, în acest Florar 2010, două notabile volume binevenite în peisajul beletristicii de astăzi.

Prima carte, intitulată “Un actor – o poezie”, este o antologie lirică, reunind creaţii poetice ale celor mai cunoscuţi slujitori ai scenei teatrale şi cinematografice româneşti, care demonstrează cu prisosinţă, dacă ar mai fi nevoie, câtă forţă poetică se ascunde în sensibilitatea celor ce se află sub zodia Thaliei.

De la Matei Millo, până la Dorel Vişan sau la regretatul Emil Botta, antologia inspirată a lui George Drăghescu ne readuce în memorie crâmpeie de vers duios şi profunde trăiri ale unor actori de excepţie, unii – foarte cunoscuţi, alţii – mai puţin, dar cu toţii însufleţiţi de aceeaşi pasiune sinceră, adevărată şi fermecătoare pentru poezie.

Culegera este o a doua ediţie revăzută şi adăugită, după o primă apariţie în 2008, pe care academicianul cărturar Mihai Cimpoi o salută de la Chişinău, subliniind: “Actorii – purtători de liră, preschimbată în moderna chitară, sunt poeţii – păsări ce tranformă în cântec involuntariatul poetic, (… prin ) revărsări sincere de trăiri “scenice”, într-un flux confesional cuceritor.”

Subscriem întru totul unei asemenea aserţiuni şi-i invităm pe distinşii noştri cititori la o lectură aplicată, prin care vor descoperi sau redescoperi secvenţe emoţionante, semnate între alţii de Mircea Albulescu, Radu Beligan, Flavia Buref, Toma Caragiu, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Carmen Galin, Tudor Gheorghe, menestrel fără egal al folkului românesc, Amza Pellea, Ştefan Iordache, Florian Pitiş, Cristina Tacoi, împreună cu alte nume de rezonanţă din tagma actoricească.

Cea de-a doua carte – în fapt a opta sau a noua din câte a publicat George Drăghescu până acum apare sub titlul “Oarecum, psalmi”. Volumul adună între coperţile sale 33 de poeme sub forma prozodiei psalmice, nu departe de haiku-ul inspirat din lirica japoneză, care nu-i la îndemâna oricărui scriitor.

George Drăghescu se încumetă la o asemenea abordare, la fel cum a făcut-o cu ani în urmă, când a consacrat printre primii în poezia Gorjului lirica de tip haiku.

Cei 33 de psalmi din noua carte a poetului cultivă “un minimalism dus la extrem”, cum observă pe bună dreptate criticul literar şi exegetul timişorean Şerban Foarţă. În sensul cel mai bun al cuvântului, cititorul se simte în ambianţa unei pioase litanii, ca o rugă, o invocaţie la bine, adevăr, frumos şi omenie, pentru fiecare dintre noi, oferindu-ne prilejul fericit “de a visa Cuvântul”, ca un fel de tămăduire, cum remarcă cu probitate Gheorghe Grigurcu, literat care-i veghează de multă vreme zborul spre deplina consacrare a lui George Drăghescu, în Olimpul artelor.

“Oarecum, psalmi” a apărut la Editura Fundaţiei Constantin Brâncuşi, cu o excelentă grafică semnată în biografia scriitoricească a poetului George Drăghescu.

G.Manoniu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here