Generalul maior (rtr.), prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, a trecut în eternitate

11291

Cu profund regret, anunțăm decesul, în data de 13 iunie 2023, la vârsta de 69 de ani, după o grea suferință, a domnului general maior (rtr.) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” din martie 2013. A fost un oștean patriot și un specialist desăvârșit al țării, dar, mai ales, un om de suflet și camarad de nădejde.

NECROLOG GENERAL VISARION NEAGOE
Generalul Visarion Neagoe s-a născut la 5 ianuarie 1954 în localitatea dâmbovițeană Măgură (comuna Bezdead). Atras de noblețea și ineditul meseriei armelor a optat din adolescență pentru cariera militară. A absolvit cu rezultate deosebite, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, în anul 1973, apoi Școala Militară de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană din Brașov (1976), și Academia Militară din București, Secția „Aviație și Apărare Antiaeriană”, specialitatea „Rachete și Artilerie Antiaeriană” (1985). De asemenea, și-a dezvoltat pregătirea prin absolvirea mai multor cursuri post-universitare și prin studii doctorale. Doctorat în științe militare (1996), Colegiul Național de Apărare (2007), Academia de Înalte Studii Militare (AISM) 2000, Borden, Canada (2004).
A urcat cu onestitate treptele ierarhiei militare, fără să ardă etape, de la comandant de subunitate până la funcția de comandant de divizie. Între funcțiile îndeplinite s-a numărat și cea de șef al Instrucției și Doctrinei în Statul Major al Forțelor Terestre (2008 -2009). Menționez faptul că în perioada 01.02.2002 – 15:05.2003 a fost Comandant al Brigăzii 4 Artilerie Antiaeriană Mixtă Teritorială „GORJ”.
A probat în permanență o temeinică pregătire profesională, o admirabilă responsabilitate, o camaraderie exemplară. A participat la misiuni în afara teritoriului național pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de statul român.
A fost un mare iubitor de neam, țară și oștire. Nu întâmplător a deținut onoranta funcție de președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din martie 2013 până la decesul său. În această calitate s-a implicat în cinstirea memoriei neamului, în dezvoltarea spiritului camaraderesc între generații, în cultivarea iubirii de neam și țară.
A fost totodată un valoros inspirat mânuitor al condeiului. A scris numeroase lucrări de specialitate, articole și cărți. A fost unul dintre generoșii restitutori ai istoriei armei căreia i-a aparținut….
Distincții primite: Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de cavaler (cu însemne pentru militari), Legiunea de Merit-SUA; Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblemele de Onoare ale Forțelor Terestre, Forțelor Navale, Forțelor Aeriene, Comunicațiilor și Informaticii și Logisticii. A fost membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (cu sediul în SUA), membru al Societății de Numismatică din România și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A trecut în rezervă la 4 iunie 2010.
Astăzi a trecut Styx-ul (prea devreme) un OM minunat pentru care merită aprinsă în suflet flacăra recunoștinței! Condoleanțe familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Veșnică amintire și pomenire!
Col. (rtr.) Gigi Bușe

3 COMENTARII

  1. A fost un patriot, om de caracter, un general cu adevărat! Zbor lin către stele stimate camarad!
    Dumnezeu să-l odihnească!

  2. Sincere condoleanțe,familiei andurerate stima si respet ,Domnul General Neagoe Visarion a fost un om deosebit ,am facut stagiul militar an Tg jiu ,si mia facut deosebita placere sal cunosc ,o mare pierdere pentru armata romana si pentru noi cei,care lam cunoscut personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here