Generalul-maior în rezervă ION CERĂCEANU a plecat la ceruri, la numai 65 de ani!

5091

Cu tristețe am citit comunicatul de marți, 2 martie 2021, al Asociației Pro-Muzeum: „Cu durere în suflet anunțăm trecerea la Domnul a d-lui General-maior în rezervă Ion CERĂCEANU, președintele Asociației Pro-Muzeum. Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște! Sincere condoleanțe familiei!”

Vestea m-a șocat. Generalul gorjean a fost Comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii în perioada 01.08.2006 – 06.12.2013, avea numai 65 de ani și timp de doi ani, l-am avut coleg de liceu militar!!! Era președintele Asociației Pro-Muzeum și directorul Revistei de istorie și cultură militară „Transmisiuni”, publicație cu apariție trimestrială, fondată în 2019 de Asociația Pro-Muzeum. Este fondatorul Muzeului Centrului 48 Comunicații și Informatică Strategice, inaugurat la data de 14 iulie 2000 de „Ziua Transmisioniștilor Militari”, iar în perioada următoare, tot sub coordonarea sa nemijlocită, a fost transformat în „Muzeul Comunicațiilor și Informaticii”, ca filială a Muzeului Militar Național.

Date biografice
Ion CERĂCEANU s-a născut la 15 octombrie 1955, în comuna Alimpești, Județul Gorj. A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1974, iar
Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni în anul 1977 obținând gradul de locotenent. În anul 1985 a absolvit Facultatea de Politică Militară din cadrul Academiei Militare, după care, în 1992, a urmat un Curs postacademic analiști de stat major, iar în 1993 a absolvit și Facultatea de arme – secția transmisiuni din cadrul Academiei de înalte Studii Militare. În anul 2002 a absolvit și Colegiul Superior de Stat Major – Conducere Strategică. De la absolvirea școlii militare și până în luna august 2006 a fost ofițer al Regimentului 48 Transmisiuni, cu excepția perioadelor când a fost ofițer elev la Academia Militară, îndeplinind diferite funcții, începând cu cea de șef autostație până la cea de comandant al regimentului, din data de 15.12.1997.
În perioada cât a fost la comanda regimentului, a desfășurat și a susținut activitate de cercetare în arhivele militare, a publicat o serie de articole cu tematică de specialitate, de istorie și teorie militară, în publicații militare de prestigiu cum sunt: „Gândirea Militară Românească”, „Revista de istorie militară”, revista „Buletin” a Arhivelor Militare Naționale, „Spirit Militar Modern”, „Viața armatei”, „Observatorul Militar”, „Revista Comunicațiilor și Informaticii” ș.a. Rezultatele cercetărilor sale s-au materializat și în publicarea lucrării „Un regiment pentru istorie” – evocări, reconstituiri, documente de arhivă – lucrare care a ocupat locul al doilea la gala anuală a premiilor revistei „Gândirea Militară Românească” din anul 2002 – fiind în acest moment singura monografie istorică dedicată unei unități de transmisiuni.
La data de 1 august 2006 a fost numit comandant al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii până la data de 6 decembrie 2013 când a fost trecut în rezervă și înaintat la gradul de general-maior (cu două stele).
A fost membru al „Asociației istoricilor militari” și membru de onoare al U.N.C.M.R.R. „Al. I. Cuza”.
Prin decesul său, arma transmisiuni a pierdut prea devreme si neașteptat un om de mare valoare.
Ieri, 04.03.2021, a fost înmormântat, cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea 3.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște! Drum lin la stele, domnule general!!!
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.