Generalul Magheru, sărbătorit la Albeni

677

Gheorghe Magheru s-a născut la data de 8 aprilie 1802, în Bârzeiu de Gilort, comuna Albeni, județul Gorj și a decedat la 23 martie 1880, București. Asociația Global Inclusion, în parteneriat cu Primăria Albeni, Școala Generală Albeni, Consiliul Județean Gorj și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, organizează Manifestarea culturală ”Drumul lui Magheru”. Evenimentul are loc sâmbătă, 8 aprilie 2017, ora 11.00, în comuna Albeni, județul Gorj.

Cei din neamul Magheru au ajuns în Gorj la jumătatea sec. al XVII-lea, venind din satul Vidra, com. Vârfuri, ținutul Hălmagiului (azi jud. Arad), de pe valea Crișului Alb. Ei s-au stabilit în anul 1665 în satul Câlnic de pe malul Gilortului, trecând munții de teama nobilimii maghiare la 1640 – 1650.
În anul 1775 este amintit în documente preotul Magheriu Ion, bunicul generalului Gheorghe Magheru. El a avut doi băieți: Șerban, ajuns ofițer, fără copii și Ion, ajuns preot, care a avut doi băieți și șase fete. Gheorghe, băiatul mai mic al preotului Ion, s-a născut în anul 1804, în curtea bisericii din Bârzeiu de Gilort, ajungând o personalitate istorică și socială a sec. al XIX-lea. Gheorghe Magheru a îmbrățișat cariera armelor. În timpul Revoluției din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, la vârsta de 17 ani. Un document al vremii a consemnat participarea lui Gh. Magheru, la 30 martie 1821, sub comanda polcovnicului Iordachi Hristofi la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Să-i curme lui Gheorghe aplecarea spre arme, părinții l-au căsătorit la vârsta de 19 ani cu Ancuța, fiica clucerului Hagi Gheorghe Pleșoian. La 19 aprilie 1825 visteria Țării Românești a făcut cunoscut Isprăvnicatului Gorj – Gheorghe Magheru… a fost trecut în rândul feciorilor de boieri”. La 4 noiembrie 1826 Căimăcănia Craiovei l-a ”vornicit” pe Gheorghe să-i prindă pe ”frații întru hoții ai lui Panciu Crăciun”. Din ”vornicit” în prinderea hoților și apărarea de bandele turcești ce jefuiau Gorjul, Gh. Magheru a ajuns prin curaj și acte de vitejie capzimanul (comandantul) unui corp de armată propriu, format din panduri din zona Oltenia.
Căpitanul de panduri Gheorghe Magheru s-a distins în mod deosebit, prin patriotism și curaj, în războiul ruso-turc din 1828 – 1829 punându-se sub comanda generalului, rus T.P. Pahieu. După victoriile de la Târgu-Jiu dobândite împotriva turcilor, Magheru i-a urmărit până la Plevna unde i-a înfrânt definitiv, fiind decorat de țarul Rusiei cu Ordinul ”Sfânta Ana în grad de cavaler”. În Castagrafia cu boierii Țării Românești la 1829”, Gheorghe Magheru a fost nominalizat ”vistier al doilea, șezător în Gorj”. În anii 1831 – 1833, el, și-a construit o casă în Târgu-Jiu, s-a dedicat magistraturii și a locui aici până în 1846 când fost numit ocârmuitor (prefect) de Romanați. La izbucnirea mișcării revoluționare din 1848, Gheorghe Magheru a fost numit ministru de finanțe în guvernul provizoriu, apoi căpitan general al trupelor de dorobanți și panduri și inspector general al guardiilor naționale. După înfrângerea Revoluției de la 1848 și dizolvarea taberei militare de la Râureni (Vâlcea), pe care a condus-o, Magheru s-a exilat la Viena, unde a stat timp de nouă ani. Revenit în țară la 20 august 1857 s-a dedicat unirii, fiind desemnat deputat al județului Gorj din partea ”clasei proprietarilor celor mari”, dar nu a fost ales în Adunarea legislativă a țării. În anul 1860, Gh. Magheru a fost ales deputat de Gorj, fiind reales în anii 1864 – 1868.
Cu ocazia Războiului pentru independență (1877) generalul Gh. Magheru a îmbărbătat pe ostași și a sprijinit armata română prin acțiuni de colectare de fonduri bănești. După război el a continuat activitatea parlamentară.
Gheorghe Magheru a decedat la 23 martie / 4 aprilie 1880 la București, iar la dorința sa a fost înmormântat la Târgu-Jiu.

Manifestare culturală „Drumul lui Magheru”, la Albeni
Comuna Albeni găzduiește, în data de 8 aprilie 2017, manifestarea culturală „Drumul lui Magheru”. Programul evenimentului cuprinde: 10.30-11.00- Sosirea invitaților la statuia lui Gheorghe Magheru din centrul Comunei Albeni, 11.00-12.00- Manifestări comemorative care vor cuprinde: Intonarea imnului de stat (Fanfara ”Armonia” din Târgu-Jiu), Slujba comemorativă, Alocuțiuni, Depunere de coroane; 12.00-13.00-Ședință festivă a Consiliului Local prezidată de Primarul comunei Albeni; Discurs evocator despre generalul Gheorghe Magheru, participă consilieri locali și invitați; Dezvelirea unui Tablou Portret al generalului Gheorghe Magheru; 13.00 -13.15 – Întâlnire informală de 15 minute-prezentarea potențialului localității;
Vizită la muzeu și monumentele din localitate (în funcție de programul invitaților); 14.00-15.00- Colocviu comemorativ ”Gheorghe Magheru”. Locație: Școala Generală Albeni; 18.00-20.00- Spectacol de muzică populară susținut de Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și Ansamblul muzical din localitate. Locație: Căminul Cultural din Albeni.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here