Generalul Ispas, la o nouă apariție editorială. Volumul, lansat la Turcinești: ,,La această carte, a 7-a, am lucrat 10 ani”!

623

Generalul Constantin Ispas a lansat, ieri, la Turcinești, în curtea școlii din centrul localității, a șaptea sa carte, intitulată ,,Misiune îndeplinită”, dedicată eroilor neamului românesc. Autorul spune că a scris, în ultimii ani cel puțin douăzeci de volume, dar șapte sunt istorice, povestind despre bătăliile românilor prin cele povestite de martorii acestor evenimente unice și de mare încărcătură, lăsate astfel posterității. Generalul, aflat la vârsta de 93 de ani și 11 luni, a declarat că își dorește doar ca tinerii și copiii de astăzi să învețe, prin intermediul cărților sale, ce este patriotismul și dragostea de țară.

Cartea cu număr impar a generalului nonagenar este, asemenea titlului, o adevărată ,,Misiune îndeplinită”, volumul cuprinzând ,,Adevăruri istorice ce trebuie știute”. Munca la volum a fost una de sisif, recunoaște chiar generalul care s-a dedicat acestei munci săvârșite în folosul veteranilor de război din mai multe localități din județ. ,,Lucrez în prezent la Padeș pentru 500 de oameni, eu scriu istoria pentru locuitorii acestui județ. Scriu de efortul făcut de gorjenii noștri pe front, despre gradul lor de pregătire în război, despre zonele de aplicații, despre locurile unde au luptat, în așa fel încât să rămână știut ce au făcut pentru țară”, a spus autorul, miercuri, în timp ce se afla în curtea școlii din centrul localității Turcinești.
Un grup de elevi în costume populare interpretau angelic cântece patriotice și din folclorul românesc în timp ce zeci de persoane, localnici, cadre didactice, agenți de poliție, părinți și copii asistau la momentul respectiv cuprinși de patriotism.
,,Dacă peste 23 de ani se va aniversa Centenarul celui de-al Doilea Război Mondial atunci documentele scrise de mine se vor cunoaște și mai mult. Istoria nu e scrisă decât o dată cu cărțile patriotice, dar mărturiile celor care au fost pe front sunt edificatoare pentru cei care vor urma”, a completat generalul Ispas explicând că și-a dorit o lansare în aer liber la Turcinești decât una la Târgu-Jiu într-un spațiu închis.
Autorul cărții a menționat că în incinta școlii de centru se va organiza un mic muzeu de istorie, împărtășindu-ne astfel o promisiune a primarului Modrea, prezent la eveniment.
Cartea scrisă de generalul Ispas s-a furnizat gratuit celor prezenți la lansarea editorială de ieri. Acesta a fost lansat alături de un nou număr al revistei Onoare și Jertfă.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  • In august 1938 a fost incadrat copil de trupa in structura Regimentului de Garda “Mihai Viteazul”.
   La împlinirea vârstei de 19 ani și la cererea sa, este admis ca voluntar în armata română.
   Odată cu declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, pleaca pe front pentru trei ani
   (iunie 1941- aprilie 1944), în campania din Rusia.
   A luptat sub drapel, sub jurământ şi în haină militară apărand glia străbună.
   Va asigur ca exista documente doveditoare.
   Din pacate exista din ce in ce mai putini astfel de “povestitori” de istorie autentica fara mistificări şi instrumentalizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here