Gazprom a invitat oficial România în South Stream

231
conducte-gazeGazprom a invitat oficial România în proiectul gazoductului South Stream şi a propus autorităţilor române să colaboreze cu Romgaz Mediaş în domeniul explorării şi dezvoltării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Federaţia Rusă, a declarat, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Vicepreşedintele Gazprom Alexandr Medvedev mi-a înmânat invitaţia să participăm la South Stream, pe care au dat-o şi Transgaz. Vom analiza cu interes această iniţiativă. România va analiza cu interes orice iniţiativă care contribuie la securitatea energetică a României şi a UE. Suntem preocupaţi de iniţiativele care pot avea un impact pozitiv în plan regional. Am pus la dispoziţia Gazprom toate datele solicitate, astfel încât partea rusă să-şi poată finaliza studiile”, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă.
Gazoductul South Stream este dezvoltat de Gazprom împreună cu compania italiană Eni şi este considerat un concurent al Nabucco, susţinut de UE ca alternativă la livrările de gaze ruseşti.
„Legat de South Stream, partea rusă a manifestat disponibilitatea de a discuta, ştiind că Nabucco este prioritatea noastră. Ne-au asigurat că South Stream nu este sub nicio formă concurent al Nabucco, ci complementar. În luna martie va veni o delegaţie de tehnicieni ai Gazprom la Bucureşti, să definitivăm discuţiile. Asta creează premisele unei colaborări de lungă durată (…) În funcţie de datele noi pe care le vom obţine, ne vom pronunţa”, a continuat ministrul.
De asemenea, Gazprom este interesat să colaboreze cu Romgaz în zona explorării de zăcăminte de gaze în afara ţării, inclusiv în Rusia. O altă ţară unde Romgaz şi Gazprom ar putea colabora în explorarea de zăcăminte este Irak.
„Unul dintre subiectele discutate a fost colaborarea Gazprom cu Romgaz în explorarea de zăcăminte de gaze în afara graniţelor României, răspunsul fiind pozitiv”, a spus ministrul Economiei.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here