Gaze pentru Tismana. Cât vor dura lucrările!

1803

Orașul Tismana va avea, în sfârșit, rețea de alimentare cu gaze. Autoritățile locale au scos la licitație lucrările de proiectare și execuție în vederea înființării sistemului de distribuție gaze naturale în orașul Tismana și satele aparținătoare Vâlcele, Gornovița, Topești, Vânăta, Pocruia, Celei, Costeni și Isvarna. Investiția nu cuprinde și satele îndepărtate Sohodol și Racoți. „Localnicii își doresc investiția. Și agenții economici. Cel mai mare consumator va fi Mănăstirea Tismana”, anunță primarul Marian Slivilescu.

Puțin peste 2.000 de familii vor beneficia de această investiție. Plus instituțiile publice și agenții economici din oraș. Procesul va fi unul de durată. Lucrările se vor face etapizat, pe o perioadă de cinci ani.
„Este vorba de 2.100 de familii, în această primă etapă pentru care noi avem alocată suma de 1,5 milioane lei. Ne gândim că putem să facem aproximativ 8 kilometri de conducte. Este vorba de tronsonul care merge de la stația de predare, care este undeva unde se intersectează drumul național 67 D cu drumul județean, îi spunem noi Salca Pocruii la zona respectivă, până spre Mănăstirea Tismana”, ne-a declarat primarul Marian Slivilescu.
Investiția trece cu ușurință de 7 milioane de lei, proiectul fiind finanțat cu bani de la bugetul local. „Noi mai putem suplimenta, dacă suma nu ne va ajunge sau lucrările vor fi suficient de alerte. Mai putem să luăm din buget, de la un capitol de apă, unde s-ar putea să nu facem cheltuiala planificată. Asta este problema, nu avem identificată nicio altă sursă de finanțare. Primisem o aprobare pe Fondul Suveran de Investiții, dar nu era asigurată finanțarea. Avem speranța după rectificarea din luna iulie, dacă va fi, pentru o sumă care să suplimenteze banii noștri. Știu că există o discuție și un proiect de gen PNDL doar pentru gaze”, a mai spus Slivilescu, menționând că nu se pot obține fonduri europene pentru această investiție: „Fonduri europene nu există pentru gaze, pentru că negociatorii noștri nu au negociat, la vremea respectivă, și pentru capitolul gaze. Sunt proiecte cu valori mari, pe care UAT-urile nu și le permit. Vreau să vă spun că noi suntem un caz fericit, pentru că avem conductele Transgazului pe teritoriul nostru. Dar, gândiți-vă la cei care vor să introducă gaze și au conducta la zeci de kilometri distanță. Sunt costuri uriașe pentru buget”.

Conducta nu ajunge la Racoți și Sohodol
Nu toate satele vor beneficia, în primă fază, de această investiție. Distrigaz Sud Rețele a câștigat licitația pentru concesionarea serviciului de distribuție gaze naturale.
„Nu avem prinse satele Sohodol și Racoți. Ni s-a spus de către cel care a făcut studiul de fezabilitate că aceste sate, aflându-se la distanță de 3-4 kilometri de sistemul principal care va fi în Tismana, să nu le introducem în primă fază în proiect, pentru că ar înrăutăți foarte mult rentabilitatea operatorului. Cea mai mare problemă este găsirea unui operator, pentru că toți sunt privatizați, și nu vor să-și extindă ariile de operare. Consideră că în zonele cu gospodării răsfirate, rentabilitatea este foarte scăzută și nu se bagă. Noi am avut licitație și a câștigat Distrigazul. În Sohodol sunt 980 de persoane, iar în jur de 180 de gospodării sunt în Racoți, un sat îmbătrânit. Până la urmă, ni s-a spus că dacă Distrigaz operează la Godinești și apoi la Tismana, este mai oportun să venim cu conducta de la Godinești. Pentru că satul Racoți este mult mai aproape de satul Arjoci din Godinești, unde este conducta Distrigaz, decât de noi. Nu o să-i lăsăm. Dacă vrem să ajutăm un sat să nu se depopuleze, trebuie să-i oferim condiții de trai”, spune Slivilescu.

Lucrările se întind pe 5 ani
Firmele interesate pot depune oferte până pe data de 30 martie, ora 15.00. Durata realizării investiției este de 5 ani, perioadă în care sunt incluse proiectarea, licitația pentru alegerea constructorului, execuția, recepția și punerea în funcțiune a obiectivului.
„Am scos proiectarea și execuția la pachet. Am tras concluzia, de la alte lucrări, că în momentul în care se licitează separat, iar constructorul și proiectantul sunt din localități diferite, foarte greu colaborează, așa mai bine are răspunderea unul singur”, ne-a spus primarul Slivilescu.

Mănăstirea Tismana, cel mai mare consumator
Orașul este încălzit cu lemne sau cărbuni, iar pentru prepararea hranei, localnicii folosesc butelii GPL. Alimentarea cu gaze este o investiţie solicitată de locuitorii oraşului, mai ales că lemnele de foc sunt tot mai scumpe. „Localnicii își doresc investiția. Și agenții economici. Cel mai mare consumator va fi Mănăstirea Tismana, care a inclus în lucrările de modernizare încălzirea mănăstirii și a spațiilor cu gaze naturale. Majoritatea gospodăriilor sunt încălzite pe lemne, au centrale pe lemn sau mixte, lemn-cărbune”, a declarat Marian Slivilescu.
Rețeaua se va întinde pe 46 de kilometri.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.