Garniturile de tren care transportă cărbunele CEO de la mine până la centrale, suplimentate de Ministerul Energiei

247

Ministrul Energiei a luat, la finalul săptămânii, măsuri pentru asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă lignitul de la mine până la centrale. Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, ministrul Toma Petcu susține că se bazează pe sprijinul total al Ministerului Transporturilor şi al CFR Marfă. În tot acest timp, ministrul a dispus controale la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, unde vineri mai existau stocuri de cărbune doar pentru patru zile.

“De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat, împreună cu Ministerul Economiei, comandamentul energetic de iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul Guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice – şi aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone – ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem, la ora actuală, în stocuri, 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcţionare de maxim patru zile”, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Toma Petcu, ministrul Energiei. Ministrul Energiei a mai anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că în depozitele Romgaz se află 1,45 de miliarde de metri cubi de gaz. În această perioadă, consumul mediu orar al României este estimat la 70 de milioane metri cubi. “Gazul este asigurat în felul următor: din producţia internă – 28 de milioane metri cubi, depozite – 26 milioane metri cubi, import -13 milioane metri cubi şi 3 milioane metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport. Vreau să precizez că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale, de 38 de milioane metri cubi. Totodată, vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins, marţi seară, în intervalul 18.00-19.00, acesta fiind de 9.730 MW”, a precizat Toma Petcu.

Suplimentarea personalului
Ministrul a detaliat măsurile pe care le-a luat. “Asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, beneficiind în acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor şi al CFR Marfă, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi în perioada de vârf de consum de gaze am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia de păcură”.
Pentru că România este în situaţia “de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea termocentralelor de multe ori”, Toma Petcu a declarat că a dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexuri energetice şi la Ministerul Energiei.
“Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi în Ministerul Energiei”, a adăugat ministrul.
“În acelaşi timp, în perioada următoare, pe experienţa avută în aceste zile, vom elabora proceduri foarte clare şi bine stabilite, care să ne spună care, ce, cum trebuie să procedăm, plecând de la această experienţă nefericită pe care am avut-o în această perioadă şi de la consumurile istorice pe care le-am avut, atât la energia electrică, cât şi la gaze. Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situaţie limită pe care, doar cu experienţa celor din sistem, am reuşit să o trecem. Când o să începem şedinţa, la ordinea de zi o să cer o suplimentare cu o HG care să vină şi să ne sprijine în acest sens”, a mai spus ministrul Energiei.

Grindeanu se dă nevinovat
Fostul ministru al Energiei a replicat printr-un mesaj pe Facebook. “Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu, la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile ca să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece. Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă, care gestionează situaţia an de an, au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problemă, ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. «Greaua moştenire» e doar o chestiune de discurs politic”, a scris Victor Grigorescu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here