Garda de Mediu Gorj, sesizată să intervină împotriva CEO

235

Organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au sesizat, recent, Garda de Mediu Gorj pentru că, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost repornit grupul 7, care își epuizase încă din 2014 perioada de funcționare și nu mai are autorizație de mediu, potrivit unui comunicat al celor două ONG-uri. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a recunoscut oficial că a decis punerea în funcţiune a grupului 7 al Termocentralei Turceni explicând însă că a făcut asta în urma unei solicitări a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), prin hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului.

“Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deși acesta nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale. Echipele Greenpeace România și Bankwatch, aflate în zona termocentralei, au sesizat astăzi (marți — n.r.) Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să îi suspende activitatea”, se arată în comunicat. Termocentrala Turceni, aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014. Reprezentanții organizațiilor de mediu precizează că grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014. “Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale”, se mai arată în comunicat.

Vor inspecție la Turceni
“Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcțiune acest grup fără a respecta legislația din domeniu. Am solicitat astăzi Gărzii Naționale de Mediu să efectueze o inspecție a termocentralei. În urma acestui control, ne așteptăm ca Garda de Mediu să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să dispună suspendarea imediată a activității acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condițiile legale”, a declarat și Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. “Asociația Bankwatch România a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement”, a spus, la rândul său, Alexandru Mustață, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, citat în comunicat.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here