Garda de Mediu, cu ochii pe primării

392

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj desfăşoară în această perioadă un control tematic la toate primăriile din judeţul nostru. Acestea se vor lăsa cu sancţiuni dacă administraţiile locale nu vor pune în aplicare reglementările trasate de comisarii de mediu.

“Cu ocazia acestor controale, le punem în vedere primarilor care sunt obligaţiile pe care trebuie să le aibă cu privire la legislaţia de mediu. Noi am trimis lunile trecute la primării un îndrumar cu tot ceea ce înseamnă legislaţie de mediu, la zi, actualizată, şi care sunt obligaţiile ce îi revin primarului, iar acum am început un control referitor la modul cum autorităţile locale au implementat îndrumarul nostru”, a declarat Gheorghe Sanda, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj.
Acesta a precizat că la începutul lunii ianuarie 2015 vor fi făcute noi verificări la toate primăriile din Gorj pentru a se urmări modul cum a fost pusă în practică legislaţia de mediu în teritoriu de către administraţiile publice locale. “Este vorba şi de obligaţii de mediu faţă de Administraţia Fondului de Mediu, precum şi de modul de gestiunea deşeurilor conform legilor în vigoare. Absolut toate primăriile vor fi verificate pentru că este o tematică dispusă de Ministerul Mediului. Dacă acestea nu se vor conforma şi nu vor duce la îndeplinire toate sarcinile trasate de noi, riscă sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 50.000 lei”, a precizat şeful Gărzii de Mediu Gorj.

Controale pe exploatări forestiere
Gheorghe Sanda a mai spus că şi în luna decembrie vor continua verificările începute în urmă cu câteva luni în domeniul exploataţiilor forestiere. “Din păcate vremea nu ţine cu noi; este o acţiune de lungă durată care urmează să o finalizăm în prima decadă a anului 2015 pentru că întâmpinăm dificultăţi în ceea ce priveşte contactarea operatorilor economici care sunt din alte judeţe şi care au exploatat masă lemnoasă în Gorj. Ulterior, au părăsit judeţul şi refuză să mai vină să îi verificăm. Menţionez că tot ceea ce înseamnă firme cu activităţi în exploatarea forestieră va fi verificat. O să apelăm la Comisariatul General al Gărzii de Mediu prin intermediul cărora vom încerca să transferăm partea de control la comisariatele judeţene din a cărei rază de acţiune desfăşoară activitatea operatorilor economici pe care noi îi avem în vizor spre verificare. Firmele sunt din Vâlcea, Harghita, Alba, Baia Mare, Mehedinţi, în general din zonele predestinate exploatărilor forestiere. Ele au desfăşurat activităţi în pădurile din Gorj pe parcursul anului acesta, au terminat exploatarea şi s-au retras, de aici şi îngreunarea acţiunii de verificare”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Tot pe partea de exploatări forestiere, comisarii de mediu gorjeni au aplicat luna trecută amenzi pentru patru societăţi din Vâlcea şi Harghita care au exploatat masă lemnoasă pe teritoriul judeţului Gorj fără a deţine autorizaţie de mediu. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de 130.000 lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here