Găleşoaia, între trecut şi prezent

568

galasoaiaLocalitatea gorjeană Găleşoaia, o localitate dispărută din cauza exploatării cărbunelui, a fost reconstituită, în parte, la Muzeul „Astra” de la Sibiu. De asemenea a fost realizată şi o inedită expoziţie în care

s-au folosit imagini, texte şi obiecte ce „vorbesc” despre viaţa în satul pierdut şi care va fi vernisată mâine şi în Gorj.

În muzeul sibian există două gospodării de olari din Găleşoaia care au fost donate de două familii, Haret şi Rovenţa. Gospodăriile au fost salvate şi reconstituite în cadrul muzeului, lângă o moară hidraulică din zona Tismanei. Găleşoaia era un sat obişnuit ca oricare alt sat din această zonă, poate chiar mai bun păstrător al tradiţiilor şi arhitecturii decât altele. În anii `90, acolo trăiau peste 200 de familii adăpostite în case care păstrau tradiţia arhitecturală a locului şi anume case cu pridvor şi cu stâlpi sculptaţi, cu un brâu înflorit la streaşină. Ulterior, oamenii au fost strămutaţi, pe acest loc începând exploatarea minieră care a distrus tot ce a însemnat cândva aşezarea cu pricina. Povestea acestui sat va fi spusă prin imagini şi piese care au fost salvate.
Cărbune negru în locul grădinilor verzi
Expoziţia cu pricina, care a fost organizată de Muzeul de la Sibiu, va fi vernisată şi la Târgu – Jiu şi se numeşte „Găleşoaia: lumea veche vs. lumea nouă”. Lumea veche este reprezentată de imagini cu ceea ce a însemnat satul cu pricina, fotografii vechi cu locuitorii acestuia, cu locuinţele în care îşi duceau traiul iar lumea nouă este, de fapt, o zonă de exploatare minieră. Maşinăriile au luat locul caselor, gropile cu cărbune înlocuiesc grădinile şi livezile, iar banda transportoare duce cu sine amintirile celor care, cândva, au locuit acolo. Două-trei case încă mai sunt în picioare, năpădite de buruieni şi abandonate de mult de oameni. Singură biserica se păstrează undeva la marginea şantierului minier, însă aici oamenii mai vin doar la slujba de Înviere, adică o dată pe an. Cimitirul a fost şi el uitat, cu tot cu rămăşiţele pe care le adăposteşte, devenind un peisaj din ce în ce mai sălbatic, o dată cu trecerea anilor. Undeva lângă clădirea bisericii se află un monument funerar ieşit din tipare despre care se spune că ar fi fost realizat de Constantin Brâncuşi pentru medicul Gheorghian. Istoria acestui sat precum şi a distrugerii sale este prezentată în cadrul expoziţiei, vernisajul având loc mâine, de la ora 14.00, la Muzeul Judeţean Gorj.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here