Găinile din Gorj, trec la vaccinare

357

pasariVeterinarii gorjeni au demarat în aceste zile cea de-a treia campanie de vaccinare din acest an a păsărilor împotriva pseudopestei aviare. Campanie şi ca un răspuns al faptului că în judeţul vecin Gorjului, Mehedinţi, mii de păsări au murit în urma acestei boli.

Medicii veterinari din judeţul nostru sunt în alertă după ce mii de păsări care s-au îmbolnăvit de pseudopesta aviară au murit în gospodăriile mehedinţenilor. Chiar dacă lunile octombrie-noiembrie sunt de obicei perioada când se desfăşoară a treia etapă din campania anuală de vaccinare împotriva acestei boli, veterinarii recomandă tuturor gorjenilor să permită vaccinarea păsărilor din gospodărie, boala răspândindu-se destul de rapid.

„De obicei, nu toţi ţăranii acceptă să le fie vaccinate păsările deoarece nu se tem de boli, iar unii dintre ei se gândesc şi la partea financiară deoarece aceste vaccinuri nu sunt gratuite. Medicii veterinari merg din poartă în poartă spre a recomanda vaccinul şi a le face celor care acceptă, însă contra-cost”, a declarat Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Directorul instituţiei a precizat că tarifele s-au stabilit în Colegiul Medicilor Veterinari de la nivelul judeţului, iar tariful maximal pentru aplicarea unui astfel de vaccin este de 50 de bani/pasăre.

Ultimul caz, la Pojogeni

Chiar dacă autorităţile veterinare mehedinţene sunt în alertă, cei de la noi speră ca oamenii care au păsări în ogradă să accepte vaccinarea spre a nu se răspândi boala şi la noi în judeţ. „Recomandăm proprietarilor de păsări să fie receptivi şi să primească veterinarii care le vor veni la poartă. Aceasta este cea de-a treia campanie de vaccinare împotriva pseudopestei aviare din acest an”, a precizat Iliuţă.

Ultimul caz de pseudopestă aviară înregistrat la nivelul judeţului nostru a fost în urmă cu doi ani, când zeci de păsări din gospodăria unui localnic din satul Pojogeni au murit, în afară de raţe, acestea fiind mai rezistente la boala cu pricina.

De asemenea, directorul DSVSA Gorj avertizează cu privire la faptul că şi holera aviară circulă printre păsări în această perioadă şi se datorează schimbărilor de anotimp, trecerii de la climatul blând la cel rece: „Holera este o boală care se tratează, noi zilnic la laborator facem câteva analize pentru depistarea acesteia. Principalul antidot sunt antibioticele, însă după aplicarea tratamentului, timp de trei săptămâni, gospodarii care au păsările infestate cu această boală nu au voie să le consume carnea. Holera aviară nu se vaccinează ci se tratează simptomatic, cei mai sensibili fiind puii de curcă şi cei de pui”.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here