Gabriel Dan Chiriac a doborât recordul naţional de paraşutare

1013

Instructorul de paraşutism Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan „White Wolf” s-a ţinut de cuvânt şi a stabilit un nou record la paraşutism. El s-a lansat de la 10.400 de metri, chiar în ziua de Paşte. Astfel, Chiriac a reuşit să doboare recordul generalului Baştan, înregistrat în anul 1970.

Anul acesta se împlinesc 83 de ani de când paraşutista Smaranda Brăescu stabilea un record mondial absolut la paraşutism. La 19 mai 1932, Smaranda Brăescu stabileşte un record mondial absolut, printr-o lansare cu paraşuta pe chiriacaeroportul din Sacramento de la înălţimea de 7.233 de metri, salt care a durat în jur de 25 de minute. La plecare către doborârea recordului, Smaranda Brăescu spunea: ”Viaţa mea nu înseamnă nimic dacă o ţin pentru mine. Viaţa mea o dăruiesc ţării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă şi încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare”. Această lansare, omologată de către Federaţia Aeronautică Internaţională, i-a înscris numele în Cartea de Aur a chiriac (1)aviaţiei mondiale. Recordul stabilit de Smaranda Brăescu va fi cu greu doborât, abia peste 20 de ani un alt român, căpitanul aviator Traian Demetrescu-Popa, care, la 8 mai 1951, pe aerodromul Popeşti-Leordeni, efectuează o lansare de la înălţimea de 7.250 de metri, cu o cădere liberă de 6.500 de metri, păstrând în panoplia aviaţiei române mândria recordului naţional şi mondial. Recordul va rămâne în picioare vreme de 19 ani.
La 20 august 1970, generalul Grigore Baştan, comandant al Trupelor de Paraşutişti şi locţiitor pentru Paraşutişti al chiriac (2)Comandantului Aviaţiei Militare, stabileşte recordul naţional de paraşutare de la 10.000 de metri, cu o cădere liberă de 7.000 de metri. Pentru realizarea acestui record, Generalul Grigore Baştan a utilizat cele două modele de paraşute gândite şi proiectate de el – BG7M și BG3M, care au funcţionat ireproşabil.

Record în ziua de Paşte
După mai bine de patru decenii, recordul era încă nedoborât, până în data de 12 aprilie 2015, când instructorul de paraşutism Gabriel Dan Chiriac s-a lansat de la 10.400 de metri. După îndelungi aşteptări şi frământări, în sfârşit au fost îndeplinite toate condiţiile necesare unui salt de record. Cu multă ambiţie şi încredere în sine, piloţii Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu Conta l-au condus pe Chiriac la peste 10.000 de metri altitudine, de unde, cu o cădere liberă de chiriac (3)peste 7.000 de metri, ascensiunea pe calea stabilirii unui nou record a fost asigurată. „Efectiv a fost un Everest al activităţii mele aviatice. Odată atins acest punct tragem linie şi o luăm de la capăt pentru noul Everest, care va fi, sperăm noi, un nou record naţional şi chiar mondial. Din cauza condiţiilor şi tehnicii activităţii de acest gen se pot face doar în perioada de iarnă, ceea ce înseamnă că din octombrie şi până în martie, totul este deschis posibilităţilor”, a declarat, pentru Gorjeanul, Gabriel Dan Chiriac. Decolarea a avut loc pe data de 12 Aprilie 2015, în chiriac (4)jurul orei 09.00, de pe Aerodromul Sânpetru, unitate teritorială a Aeroclubului României, situată în apropiere de Braşov.
Altitudinea de 10.400 de metri  reprezintă practic un rezultat preliminar bazat pe ce indicau instrumentele de bord. Rezultatul final şi oficial va fi cunoscut după analizarea datelor aparatelor pentru înregistrarea şi omologarea chiriac (5)zborului de record (barografe, radioGPS, loggere), putând exista în acest sens mici diferenţe.
Recordul înregistrat de Gabriel Dan Chiriac în ziua de Paşte este omologat de Federaţia Aeronautică Română şi luat în evidenţa Federaţiei Aeronautice Internaţionale ca nou record naţional.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here