Furnizorii care percep plăţi suplimentare de la asiguraţi pierd contractul

398

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract şi a pachetului de servicii de bază, apar şi sancţiunile pentru medicii şi furnizorii de servicii paraclinice care percep plăţi suplimentare de la asiguraţi. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, dau asigurări că cei care cer alte contribuţii se vor alege cu rezilierea contractelor.

Deseori asiguraţii s-au văzut puşi în situaţia de a scoate din buzunar diferite sume de bani atunci când îşi făceau analize şi investigaţii medicale, chiar dacă aveau bilet de trimitere de la medicul de familie. Noile reglementări din domeniul asigurărilor de sănătate impun sancţiuni usturătoare pentru cei care încalcă prevederile actuale. „Orice  plată suplimentară percepută asiguraţilor va duce la rezilierea contractului cu respectivul furnizor, fie că este vorba despre un laborator de analize, CT sau RMN”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Sancţiuni valabile şi pentru stomatologi
Stomatologii care au solicitat intrarea în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj sunt supuşi aceloraşi reguli. Tariful pentru serviciile  incluse în contract este stabilit de Casa de Asigurări de Sănătate. „Şi la stomatologi este valabilă această regulă, ei fiind nevoiţi să respecte tarifele impuse de Casă. Copiii şi pensionarii vor beneficia de gratuitate, iar celorlalţi asiguraţi li se vor deconta 60 de procente din costurile intervenţiilor efectuate”, precizează Bondoc.
Potrivit aceleiaşi surse, în obligaţiile furnizorilor care sunt în contract cu casele de asigurări, e specificat că pacienţii nu trebuie să mai achite nicio contribuţie suplimentară, dacă aceasta nu e specificată de lege. Practic, este pentru prima dată când se aplică şi sancţiuni pentru situaţia în care asiguraţilor nu li se respectă drepturile.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here