Fumatul ar putea fi permis în anumite spații închise

354

Câteva amendamente adoptate în comisiile de specialitate ale Senatului i-ar putea bucura pe fumători pentru că elimină din restricţiile legii antifumat. Votul final se va da după alegerile locale pentru că aleșii sunt în vacanță parlamentară.

Mai multe amendamente adoptate în comisia de sănătate şi cea economică din cadrul Senatului dau speranţe fumătorilor înrăiţi. Potrivit modificărilor făcute, spaţiul închis devine cel care are pereţi de jur împrejur, plus acoperiş, nu doar cele cu doi pereţi, aşa cum este acum.
Odată cu noile prevederi, fumatul ar putea fi permis şi în spaţiile închise, în anumite condiţii. Dacă acum fumătorii au voie să și aprindă o tigara doar afara pe o terasa neacoperita, potrivit ultimelor modificări, acestia vor putea intra și înăuntru. Dar asta doar dacă va fi amenajat un spațiu izolat și aerisit destinat exclusiv fumătorilor.
Vestea că legea antifumat ar putea fi modificată în perioada următoare îi încântă pe patronii de baruri şi restaurante.
Modificările au fost făcute în comisiile de specialitate ale Senatului, urmând să intre la votul din plen. Decizională însă este Camera Deputaţilor. Dar cum aleşii sunt în vacanţă pentru campania electorală, discuţia va fi reluată abia din iunie.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii
Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege. În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pot fi: la prima abatere – amendă de 5.000 de lei; la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare; la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Cât privește persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.
Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a intrat în vigoare la 17 martie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here