Fumătorii, obligaţi să renunţe la ţigări în spaţiile publice

320

Legea antifumat a fost aprobată. Articolul normativ prevede şi o excepţie: în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă se va putea fuma. Specialiştii în sănătate publică susţin că era mai mult decât necesară o astfel de lege, dat fiind faptul că acest viciu a ajuns la nivel de fenomen, numărul fumătorilor fiind din ce în ce mai mare.

În pofida numeroaselor campanii derulate de-a lungul anilor, fumătorii nu numai că nu au fost sensibilizaţi şi determinaţi să renunţe la acest viciu, ci i-au molipsit şi pe alţii să se apuce de fumat. Tocmai de aceea, se impunea o lege în acest sens. „Legea antifumat este foarte binevenită”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Modificări legislative
Proiectul de lege adoptat aduce o serie de completări la Legea 349/2002: prin spaţiu public se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora; orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces; prin loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu public destinat utilizării de către copii, închis sau în aer liber.
Legea prevede şi o excepţie: în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă se va putea fuma.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».
Fumatul va fi permis în “baruri, discoteci, restaurante şi în alte unităţi cu destinaţie similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis”.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here