“Fugit ireparabile tempus”

276

O întâmplare ce a condus la înfiinţarea primei echipe de fotbal Pandurii Tg-Jiu petrecută cu mult timp în urmă mi-a fost relatată de către un veteran împătimit al „sportului rege”.

Totul s-a petrecut pe la mijlocul lunii mai a anului 1962 când tânărul (pe atunci) gorjean Manole Băloi, legitimat la Dinamo Bucureşti a sosit pentru câteva zile în Tg-Jiu cu scopul de a-şi rezolva nişte probleme legate de livretul militar. Aici s-a întâlnit cu Ion Sanda ce în acea perioadă practica de asemeni fotbalul, cu mai mulţi colegi de liceu şi întâmplător cu câţiva jucători din cadrul divizionarei A (pe atunci) Dinamo Piteşti printre care Radu, Feodot şi Nunweiler. Aceştia se aflau în trecere prin Tg-Jiu urmând să susţină la Lupeni un meci cu Minerul din localitate, echipă ce la acea dată activa tot în divizia A.
Fotbaliştii gorjeni le-au propus celor de la Dinamo Piteşti ca după disputarea meciului cu Minerul Lupeni să joace şi un amical la Tg-Jiu, propunere ce a fost acceptată de jucătorii puternicei echipe piteştene de atunci ce nu cunoscuse înfrângerea de mult timp, fapt datorat în mare parte (susţine interlocutorul meu) măiestriei antrenorului lor de atunci, Ştefan Vasile.
Fotbaliştii târgujieni ce activau pe atunci la echipele (de întreprindere) „Unirea”, „Flacăra”, “Cimentul” şi „C.I.L.” s-au întâlnit în scurt timp şi au acceptat propunerea lui Manole Băloi, Ion Sanda şi Mişu Blaj de a forma ad-hoc o selecţionată a oraşului care să-i înfrunte pe piteşteni. Şi… surpriza nu s-a lăsat mult aşteptată: Selecţionata oraşului Tg-Jiu a învins puternica echipă Dinamo Piteşti cu scorul de 1-0.
După disputarea meciului primarul de atunci al urbei de pe Jiul de Sus, Ion Virgiliu a convocat toate „organele” administraţiei locale şi de partid pentru demararea procedurilor necesare înfiinţării unei echipe de fotbal care să reprezinte Tg-Jiul în cadrul competiţiilor viitoare.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here