Fuge terenul, cu tot cu o bandă de cărbune a Carierei Jilț Nord, spre Runcurel! Mii de metri cubi de steril au luat-o la vale

1267

Exploatarea deficitară realizată la Cariera Jilț Nord, din lipsa exproprierilor, pune în pericol utilajele și salariații unității miniere, aflate în subordinea Complexului Energetic Oltenia. Ieri dimineață, salariații carierei care lucrau pe excavatorul 17 au sesizat că banda transportoare a cărbunelui a luat-o la vale, deși era plină cu lignit. În zona surpării, excavase cu puțin timp în urmă un alt excavator care, din fericire, nu se afla în zonă la momentul incidentului. Dacă 06 se afla în locul surpării, acesta ar fi fost înghițit de steril. În zonă se fac, se pare, defrișări incorecte cu salariați ai CEO.

Miercuri dimineață, la schimbul unu, a avut loc alunecarea de teren în colțul Carierei Jilț Nord aflat spre Runcurel, localitate afectată de minerit. Incidentul nu s-a soldat cu victime, decât cu pagube materiale pentru CE Oltenia, o bandă de cărbune fiind înghițită de steril.
Se știa de către administrația CEO că în zonă sunt probleme, sesizate deja de presă, în urmă cu o lună de zile, o baraca a lucrătorilor de la pompe alunecând într-o groapă căscată tot printr-o alunecare de teren. Atunci, o dată cu baraca, s-au dus la vale o pompă de apă și lucrurile personale ale salariaților carierei care foloseau baraca în cauză.
Măsuri după incident nu s-au luat, deși cele petrecute la Jilț Nord s-au întâmplat și la Cariera Roșiuța, loc unde s-a evitat la centimetru o ciocnire a două excavatoare. Incidentul respectiv s-a petrecut tot cu aproape o lună în urmă, două excavatoare fiind la un pas să se lovească în timp ce lucrau, unul curăța vatra și altul excava la treapta unu. La un moment dat, roțile excavatoarelor au trecut una pe lângă alta, spun martori, iar incidente de acest fel au loc frecvent în cariere.
,,Totul se întâmplă urmare a neprofesionalismului celor care conduc unitățile miniere, fiind numiți politic și urmare a CV-ului profesional”, spune Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Lupoaia.
O comisie de la Divizia Minieră s-a deplasat la Cariera Jilț Nord imediat după ce incidentul a devenit public. S-a luat apoi decizia să se monteze o altă bandă, iar lucrătorii să presteze în aceleași condiți de pericol, spun angajați ai carierei.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here