Frumuseţile de pe Transalpina, magnet pentru turiştii autohtoni şi străini

443

DN 67C – Transalpina –, cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, este cea mai înaltă şi cea mai frumoasă şosea din ţară. Peisajele întâlnite pe acest traseu îţi fură privirea. Tocmai de aceea, Transalpina este un adevărat magnet pentru turiştii autohtoni şi străini. Pe timpul verii, Drumul Regelui este refugiul perfect pentru cei ce vor să scape de temperaturile ridicate.

Drumul Regelui atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Iniţial şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică Transalpina a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După cel de-al Doilea Război Mondial, când a mai fost folosit şi reabilitat de germani, acest drum lacul oasanu s-a mai modernizat sub nicio formă până în anul 2009, când a fost demarat proiectul de reabilitare, care nu a fost finalizat nici până în prezent; lucrările s-au reluat în acest an, spre bucuria celor care intenţionează să parcurgă acest traseu. Transalpina este căutată nu doar de turiştii autohtoni, ci şi de străini. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni de peste hotare parcurg sute de kilometri pentru a se bucura de o plimbare pe Drumul Regelui.

Atracţii pentru turişti
Transalpina trece prin staţiunea Rânca, zonă considerată mană cerească pentru turişti, fiind o oază de linişte şi relaxare. Cabanierii din Rânca sunt pregătiţi să îşi întâmpine oaspeţii, ofertele de cazare fiind variate. Turiştii pot face drumeţii şi alte activităţi recreative. Şi localnicii îi aşteaptă pe turişti pe Transalpina, ei scoţând la vânzare produse bio, expuse pe marginea drumului. În zonă sunt amplasate mai multe tonete cu diverse produse, pe modelul celor de pe Transfăgărăşan sau din zona Rucăr-Bran. Preţurile practicate de comercianţii de suveniruri şi produse bio sunt acceptabile, cumpărătorii având posibilitatea de a negocia unele produse. La 2.000 de metri, a fost amenajat chiar un spaţiu comercial unde turiştii pot achiziţiona fructe de pădure, ceaiuri, brânzeturi. De altfel şi în zona staţiunii Rânca sunt disponibile mai multe puncte comerciale de unde trecătorii pot să cumpere suveniruri şi alte produse.
Iubitorii muntelui sunt aşteptaţi la Rânca, în acest sfârşit de săptămână. Peisajele de vis ce pot fi admirate din staţiune şi de pe Transalpina îi atrag pe turişti şi îi determină să revină ori de câte ori au ocazia.

Transalpina s-ar putea deschide oficial în august
Cea mai înaltă şosea din ţară – Transalpina – ar putea fi deschisă oficial luna viitoare. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a suplimentat echipele de muncitori pe Transalpina, astfel încât în luna august Drumul Regelui să fie deschis oficial, acum acest tronson putând fi zapadaparcurs pe riscul conducătorilor auto, întrucât are regim de drum în lucru.
De la începutul verii mii de turişti s-au încumetat să traverseze DN67C (Transalpina) pe porţiunea care urcă până la 2.100 de metri, între Obârşia Lotrului (Vâlcea) şi Rânca (Gorj), deşi drumul este închis, teoretic. Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Gorj lucrează la foc continuu la montarea parapeţilor, realizarea marcajelor şi instalarea indicatoarelor, raportând zilnic stadiul lucrărilor direct la şeful CNADNR. De altfel, Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, a efectuat recent o vizită de lucru pe Transalpina pentru a verifica personal evoluţia lucrărilor. Neoficial, numărul celor care tranzitează zilnic în prezent Transalpina se ridică la aproximativ 500 de autoturisme, în week-end numărul acestora dublându-se.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here