Frica păzeşte CEO! Oficialii companiei se tem de un dosar “şmen dens” şi la SE Turceni

329

Trecut deja prin dosarul DNA, intitulat de presă “Şmen dens”, de la fostul Complex Energetic Rovinari, managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a încercat, la finalul săptămânii trecute, să oprească, din faşă, propagarea unui potenţial scandal de tipul celui care l-a avut pe el drept protagonist în 2009, şi la Sucursala Energetică Turceni. Şi asta, pentru simplul motiv că Gorjeanul, în ediţia de joi, a tras un semnal de alarmă în legătură cu condiţiile de muncă ale salariaţilor Secţiei de Şlam Dens şi Desulfurare de la SE Turceni, subliniind şi faptul că investiţia realizată de aceeaşi Romelectro(care a prestat şi la Rovinari), nu a fost încă recepţionată de către această structură, deşi investiţia trebuia finalizată încă din decembrie 2012. CEO a percutat rapid pe site-ul propriu încercând să combată cele precizate în materialul de presă, cu mesajul că investiţia ar fi fost deja recepţionată în 2014, dar şi invitând jurnaliştii să vadă aşa-zisa realitate din teren. Deplasarea ziariştilor la SE Turceni, făcută vineri dimineaţa, pentru a contrazice o publicaţie locală, este un lucru inedit în istoria CEO, care arată, fără echivoc, că oficialii companiei nu se tem de ONG-urile de Mediu pe care le invocă public, ci au frică de un nou dosar la DNA. Asta, mai ales că nu se poate ascunde că investiţia de aproape 96 de milioane euro este recepţionată doar parţial, şi cu o întârziere de câţiva ani. Nu se poate nega nici că Romelectro, firma care a participat de două ori singură, la licitaţia pentru această investiţie, a ieşit cu faţa curată din această afacere, ultima “spălare” făcându-i-se chiar luna aceasta, deoarece pe 30 septembrie îi expira garanţia pe întreaga investiţie, chiar dacă aceasta este realizată doar în procent de 75%.

DSC_0070“Frica păzeşte pepenii”!
Acesta pare a fi noul slogan după care se ghidează Complexul Energetic Oltenia, companie care are o parte din personalul de conducere implicat într-o serie de dosare penale aflate în diverse stagii de cercetare la Direcţia Naţională Anticorupţie. Altfel nu se poate explica amploarea pe care a dat-o CEO materialului publicat în ediţia de joi, 15 septembrie 2015, de către Gorjeanul, care arăta astfel că salariaţii unei secţii de la Sucursala Energetică Turceni a companiei au probleme legate de condiţiile de muncă şi salarizare, raportat la unii dintre şefi. În subsidiar se preciza că investiţia de la şlam dens de la Turceni nu fusese recepţionată până în prezent, lucru confirmat pentru Gorjeanul chiar de şeful secţiei în cauză, Andrei Stoian. Deşi se preciza în cuprinsul materialului că era vorba despre investiţia câştigată de Romelectro în 2009, adică de întreaga lucrare cu cele patru grupuri, CEO a percutat, joi după-amiaza, pe site-ul propriu încercând să arate că investiţia în cauză ar fi fost recepţionată total, chiar anul trecut, deşi acest lucru nu s-a făcut public. Şi pentru a demonstra, ceea ce s-a dovedit neadevărat la faţa locului, CEO a transmis o invitaţie jurnaliştilor din presa gorjeană pentru a se deplasa la SE Turceni şi a vedea investiţia, dar şi condiţiile de muncă criticate de angajaţi, pentru Gorjeanul. Modul de lucru este inedit, cel puţin pentru felul în care a “colaborat” până în prezent CEO cu mass-media locală.
Evident că în invitaţie nu se preciza teama conducerii CEO că semnalul astfel tras de Gorjeanul s-ar putea propaga negativ la nivel central, şi că le-ar putea da de gândit procurorilor DNA, ci se dădea vina pe publicaţie că ar face front comun cu ONG-urile de Mediu care au un litigiu cu structura de la Turceni. Fabulaţiile în cauză, negate vineri de directorul SE Turceni, Ion Pisc, sunt încă mărturie pe site-ul companiei.

Pisc, pus la poligon
Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, nu şi-a făcut însă apariţia vineri la SE Turceni pentru a da ochi cu jurnaliştii, o parte crezând chiar că investiţia de şlam dens se inaugura în acea zi, poate şi de teama unor întrebări incomode legate de dosarul său ori de mult vehiculata sa schimbare din funcţie. Cert este că la înaintare, sub tirul ziariştilor, a fost pus Ion Pisc, directorul SE Rovinari, trimis de mai puţin de două luni la Turceni să rezolve lucrurile neterminate de “specialistul” lui Ciurel, Corneliu Diţescu, evacuat forţat în septembrie de la cârma sucursalei.
De altfel, Pisc recunoaşte în faţa ziariştilor că problemele întâlnite la Turceni sunt mai mari decât i s-a transmis de către superiorul direct, dar şi faptul că ar vrea să plece cât mai repede departe de acestea, el dorind să revină cât mai repede la Rovinari.
Pisc a fost pus astfel în situaţia ingrată de a explica reprezentanţilor mass-media, chiar de mai multe ori, uneori şi cu pauze, că investiţia de la şlam dens de la Turceni este parţial recepţionată. Asta deoarece grupul 6 a ieşit din schema investiţiei iniţiale din 2009, lucrarea şi banii rămaşi din cei 95.353.544 de euro, alocaţi din fonduri interne acestei investiţii, fiind transferaţi spre grupul 7, de care însă Diţescu nici măcar nu se apucase.
DSC_0019Susţinut de un subaltern, mai exact de şeful de Birou Nicu Andrei, Pisc a transmis că ultima recepţie de la şlam dens s-ar fi făcut chiar pe 2 octombrie 2015, asta deoarece lucrarea întreagă, adică cu cele patru grupuri, ieşea din garanţie la 30 septembrie 2015. Subalternul lui Pisc a menţionat clar că investiţia din 2009 este parţial recepţionată, lucrarea fiind realizată în proporţie de 75% din varii motive, unul fiind şi shimbarea de strategie din ultimii ani.

CEO, fără garanţie!
S-a înţeles astfel vineri că recepţia de luna aceasta s-a făcut special pentru Romelectro, firma care şi-a adjudecat licitaţia în 2009, repetată pentru că doar aceasta s-a prezentat la prima procedură de atribuire a investiţiei. Cert este că, Romelectro s-a prezentat la prima licitaţie, a câştigat, dar aceasta s-a anulat. Romelectro a bifat-o însă şi a doua oară, de data aceasta mai luându-şi alături nişte parteneri.
Romelectro s-a apucat de lucrare pe care a executat-o parţial, şchiopătat, nu în doi ani, ci nici în cinci, investiţia licitată în 2009 nefiind nici în prezent finalizată şi, evident, nerecepţionată total.
Şi astfel, deşi secţia de şlam dens schioapătă, Romelectro s-a spălat pe mâini de lucrarea pentru cele trei grupuri, orice intervenţie în instalaţie, de luna acesta, fiindu-i plătită în plus de CEO. Acesta lucru a fost confirmat chiar de Ion Pisc care a susţinut că Romelectro va fi plătită suplimentar pentru reparaţii, dar şi că, firma a lăsat totuşi ceva de la ea. Mai exact, firma a acceptat cu de la sine “bunăvoinţă” să extindă garanţia pentru grupul 7 şi pentru anul viitor.

Pisc cu un rondier cu clasă de salarizare 13Problemele salariaţilor de la şlam-dens nu pot fi negate
În ceea ce priveşte problemele salariaţilor de la şlam dens, Pisc a recunoscut că a identificat câteva care pot fi rezolvate. Acestea privesc numărul de salariaţi, luna aceasta cerând la CEO o suplimentare de cinci angajaţi, aici urmând să fie trimişi încă cinci rondieri. Personalul secţiei de şlam dens este de doar 24, şi astfel se va majora la 29, deşi angajaţii continuă să spună că, deşi automatizată, secţia are nevoie de un număr dublu de salariaţi. Tot Pisc a recunoscut că sunt probleme cu clasele de salarizare de la şlam dens, unul dintre rondieri spunându-i în faţă directorului că are clasa de salarizare 13 în timp ce colegii lui au 19. Tot salariatul secţiei a subliniat că are colegii cu clasă de salarizare 11, diferenţa până la 19 fiind de peste 300 de lei.
“Vom rezolva şi acest capitol, ştiu că la nivel de CEO se lucrează în acest sens”, a declarat Pisc uimit de vorbele subalternului de la şlam-dens.

Pisc luminează SE Turceni
Directorul nu a recunoscut însă că sunt probleme cu iluminarea instalaţiei, deşi angajaţii spun că li s-au montat o parte din becuri acolo abia joi, şi nici cu căile de acces. “Nu sunt probleme cu becurile, în fine unele se mai ard, dar nu există carenţa asta. Există însă la exteriorul sucursalei şi chiar am achiziţionat noi becuri. Le-am zis tuturor să vadă cât de luminată e sucursala de la Rovinari şi am cerut să se facă asta şi la Turceni. Vorbesc de lumina de exterior”, a conchis Pisc care a dat de înţeles că nu se lasă acoperit de problemele apărute una după alta la Turceni.
În final, conducerea SE Turceni a însoţit apoi jurnaliştii în secţia de şlam-dens, la vizită făcându-şi aparţiţia şi liderul de sindicat Eugen Iovan, al cărui fiu lucrează tocmai în staţia în cauză. Acesta şi-a arătat nemulţumirea faţă de lucrurile negative care apar în presă despre SE Turceni, spunând clar că angajaţilor cărora nu le convin condiţiile de muncă pot simplu ..să le părăsească.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here