Frecvenţa infecției cu tetanos creşte în sezonul cald

1445

În lunile de vară, riscul de infecţie cu tetanos este mult mai ridicat, spun medicii gorjeni. Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plăgilor şi mucoaselor cu solul contaminat atât cu bacili tetanici, cât şi cu spori, dar şi prin obiecte contaminate. Perioada de incubaţie durează între 3 şi 30 de zile, în funcţie de intensitatea infecţiei şi mărimea plăgii. Spitalele din judeţul nostru au asigurate stocurile de vaccin antitetanic, acest ser fiind tot mai solicitat în perioada caldă.

Tetanosul este o boală a sezonului cald, atunci când populaţia îşi desfăşoară activităţile în natură. Boala este produsă de bacteria „Clostridium tetani”, ai cărei spori se găsesc în sol, excremente de animale ori praf. Aceasta secretă o toxină extrem de periculoasă, ce blochează conexiunea musculo-nervoasă. Debutul bolii poate surveni brusc, cu manifestări de tipul frisoanelor, parestezii, contracturi musculare foarte puternice, lipsă de aer, leşin sau lipsa cunoştinţei. Primul semn este trismusul, adică blocarea maxilarului, urmat de “înţepenirea” gâtului, transpiraţie abundentă, tensiune ridicată şi dificultăţi la înghiţire. Spasmele pot apărea şi după câteva minute de la infectarea plăgii, iar pacientul poate intra în stare de inconştienţă. “De la tremur şi blocarea maxilarului şi până la tulburări circulatorii severe sau tahicardie, pacientul trece, rapid, printr-o serie de simptome extrem de severe”, spun medicii.

Tetanosul poate cauza decesul persoanei afectate
Tratamentul este complex şi necesită o serie de măsuri de eliminare a toxinei. Plaga sau plăgile infectate vor fi curăţate cu pansament steril şi se va face drenarea colecţiilor purulente, dacă ele sunt prezente. Se urmăreşte controlul spasmelor care, de cele mai multe ori sunt dureroase şi pot pune în pericol viaţa pacientului şi se impune tratamentul medicamentos. “Tetanosul netratat se soldează cu deces, iar cazurile tratate evoluează în funcţie de forma clinică, mortalitatea înregistrându-se la nou-născuţi şi la vârstnici. Imunitatea după tetanos se realizează prin vaccinare cu anatoxina tetanică în schema completă de trei vaccinări, asigurând imunitate pentru cinci ani”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Deşi boala nu induce imunitate, pacienţii vaccinaţi în primă instanţă vor repeta imunizarea la un interval de maxim cinci ani, pentru ca toxina să nu le fie fatală. La nivelul judeţului Gorj, unităţile medicale au asigurate stocurile de vaccin antitetanic, ele fiind refăcute permanent, mai ales că, în această perioadă, creşte numărul celor care necesită imunizare cu acest ser. Pentru pacienţii care doresc să se imunizeze în afara spitalului de stat, vaccinul antitetanic este disponibil în farmacii.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here