Fraudă de “tip carusel” de peste 2.000.000 de euro

236

O societate comerciala din Târgu-Jiu a fost implicată într-un caz de evaziune fiscala de tip carusel, descoperită recent de comisarii de la Garda Financiară Gorj. Suma pe care a obţinut-o ilegal este de peste 2.000.000 de euro. În acest grup sunt implicate 9 societăţi comerciale din judeţele, Mehedinţi, Bihor, Gorj, Arad şi Timişoara s-au ales cu denunţ penal, iar patronii riscă închisoarea.

O firmă din municipiul Târgu-Jiu a prejudiciat statul român cu peste două milioane de euro. “Urmare a unor verificări efectuate la solicitarea şi în colaborare cu D.I.I.C.O.T. Timişoara şi B.C.C.O. Oradea, s-a constatat ca o societate comercială din Municipiul Târgu-Jiu face parte dintr-un grup de firme care au iniţiat circuite economice “tip carusel”, aparent legale, dar care au la bază operaţiuni nereale, emiţând în mod fictiv şi repetat facturi de la o societate la alta, pentru ca în final aceste facturi să ajungă la beneficiari finali care sa deducă TVA-ul aferent şi să se înregistreze cheltuieli care sa diminueze baza impozabilă, în scopul eludării plăţii obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, sau chiar să solicite rambursarea de TVA de la buget.” a precizat Gheorghe Gigel Capotă, comisar-şef la Garda Financiară Gorj.
Totalul tranzacţiilor identificate a fi derulate în mod fictiv prin intermediul societăţii din Târgu-Jiu este de 31.054.972 lei, beneficiare finale fiind doua firme care prin înregistrarea acestor facturi au diminuat obligaţiile de plată faţă de bugetul statului cu suma de 10.017.727 lei. În acest grup sunt implicate cel puţin 9 societăţi comerciale din judeţele Mehedinţi, Bihor, Gorj, Arad şi Timişoara, pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documentele ce nu au la baza operaţiuni reale (fapta prevăzută de art. 9 lit. ‘c’ din Legea nr. 241/2005 şi de constituire a unui grup infracţional organizat cu consecinţa fraudării bugetului consolidat al statului (fapta incriminată de art. 7 din Legea nr. 39/2003).
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here