Frații Potîrcă, noi probleme penale

200

Constantin Ninel Potîrcă și fratele său Tănase Potîrcă nu au încheiat deloc bine anul 2016, ei fiind oricum în spatele gratiilor, după ce au fost condamnați în 2014 la pedepse cu executare pentru evaziune fiscală. „Obama” de Meteor are vreo opt ani de închisoare de executat, dar acuzațiile de evaziune din trecut par să nu fi fost suficiente pentru că acum procurorii l-au mai trimis în judecată într-un alt dosar cu același gen de acuzații. Împreună cu alți doi inculpați fostul candidat la Președinția României e acuzat că nu și-a plătit taxele către stat, în timp ce fratele său, cu care se află în Penitenciarul Craiova, are și el un nou dosar în care este inculpat.
Tănase Potîrcă este acuzat de mărturie mincinoasă, asta după ce le declarase procurorilor într-o altă anchetă de cămătărie ce îl viza pe Constantin Luță că ar fi luat de la acesta bani cu împrumut și ar fi trebuit să returneze sume mult mai mari de bani sau chiar case. Când a fost însă vorba să confirme declarația respectivă în fața instanței de judecată, fratele lui „Obama” a spus că nu e adevărat lucrul acesta și că a mințit, de fapt, atunci când a făcut astfel de precizări în fața procurorilor. Anchetatorii s-au autosesizat și l-au interogat pe acesta din nou, Tănase Potîrcă menținându-și declarațiile conform cărora a mințit, ceea ce a dus la inculparea sa.
În dosarul în care el și-a retractat declarația inculpatul principal, Luță, a primit o condamnare cu suspendare, fiind obligat să presteze muncă în folosul comunității, deși acuzațiile ce îi erau aduse inițial erau destul de grave. În dosarul lui printre cei care au fost audiați că ar fi luat bani cu camătă de la el s-au numărat Constantin Ninel Potîrcă, Ion Rădulescu, zis Ciupilan, dar și familia lui Ion Bârcină, zis Dan Goeru. Dosarul lui Luță s-a judecat la secret, în ședință nepublică, în baza unei decizii a judecătorului de caz, verdictul instanței nefiind unul definitiv la momentul actual.
La sfârșitul anului trecut Constantin Ninel Potîrcă a primit din partea Tribunalului Gorj o decizie de contopire a pedepselor la care a fost condamnat, instanța stabilind ca pe numele său să fie emis un singur mandat de executare. Acesta este de 8 ani și 6 luni, în care sunt incluse pedepsele stabilite până acum pe numele său, nefiind exclus ca în cazul unei eventuale noi condamnări în dosarul în care a fost inculpat acum pedeapsa să fie majorată din nou. Până atunci mai este însă cale lungă pentru că dosarul de abia de acum încolo se va judeca la Tribunalul Gorj, iar până la pronunțarea unei sentințe finale va mai trece destul de mult timp.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here