Frăţia din Crasna pe bani publici şi promovările la judeţ

568

Fraţii Ovidiu şi Daniel Cârstoc, unul numit vineri iar în funcţia de director la Direcţia Silvică Gorj iar altul abonat la lucrările cu bani publici din Crasna, arată că afacerile aduc şi promovări în funcţii, chiar dacă ai “bube” penale la activ. Astfel, pe baza bunei colaborări de afaceri dintre SC Forconcid SA, Sucursala Târgu-Jiu, firmă condusă din funcţia de director chiar de Daniel Câstoc, şi primarul PSD din Crasna, Aurel Vamvu, promovarea fratelui afaceristului pe funcţia de director la Direcţia Silvică Gorj nu mai miră pe nimeni. Interesant este că anchetarea lui Ovidiu Cârstoc într-un dosar privind un furt masiv de lemne de la Ioneşti, nu a constituit un impediment în repunerea acestuia pe funcţia eliberată în 2009.

Fraţii Cârstoc domiciliază la Crasna în fieful primarului PSD, Aurel Vamvu, şi a încă unui personaj, eliminat treptat de colegii săi de partid, după ce la locale îi făcea activ anti-campanie preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Cei patru sunt strâns legaţi prin legături de afaceri şi de partid, unele mai mult decât ilegale, privind împărţirea unor bani pe lucrări realizate cu bani publici pe raza localităţii, se vehiculează în comună. Cel care ar colecta sumele şi le-ar distribui celor direct implicaţi, ar fi, în acest caz, Gheorghe Sanda, fost consilier PSD la Crasna, mâna dreaptă a primarului Vamvu. Sanda este, de asemenea, salariat al Primăriei Crasna în funcţia de inspector, el ocupându-se de investiţiile pe fondurile europene. Acest aspect ar putea face obiectul unei cercetări a organelor de anchetă, mai ales că în localitate se discută foarte mult despre afacerile făcute în spatele uşilor închise pe lucrările licitate cu bani în comună. Acelaşi Sanda a ocupat în acelaşi timp în mandatul 2008-2012 atât funcţia de consilier local PSD cât şi cea de inspector al primăriei. În momentul în care a realizat că Sanda s-ar afla într-o incompatibilitate, Vamvu l-a scos pe acesta de pe lista de consilieri şi a promovat-o pe soţia inspectorului, Daniela Sanda. Acesta este, în prezent, din iunie, consilier local PSD la Crasna. De altfel din salariul de funcţionar la primărie şi din cel al soţiei de cadru didactic, familia Sandală a reuşit în ultimii doi ani să îşi achiziţioneze trei autoturisme un Audi A4, un Opel Vectra şi un Peugeot. Pentru a înţelege mai bine însă relaţiile existente între cei patru la Crasna, facem referire la câteva lucrări realizate în comună tocmai de firma SC Forconcid SA, Sucursala Târgu-Jiu, societate condusă din funcţia de director chiar de Daniel Câstoc, fratele actualului director al Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc.

Forconcid şi C&I Euroconstruct au pus monopol pe Crasna
Forconcid, care are şi vreo 60 de salariaţi în Crasna, dar şi o altă firmă S.C. C&I Euroconstruct, condusă de Ion Udangiu, care a încredinţat mai multe lucrări pentru realizarea aceleiaşi firme condusă de Cârstoc, a realizat în 2009 alimentarea cu apă în comuna Crasna, în satele Cărpiniş şi Radoşi, contra sumei de peste un milion şase sute de mii de lei. Lucrarea nu este finalizată nici în prezent, asta deoarece conducta de apă a fost afectată în mai multe locuri, urmare a lucrărilor de asfaltare a drumurilor comunale, lucrare făcută în mare parte de Forconcid, diriginte de şantier fiind chiar Daniel Cârstoc. Aceiaşi firmă, Forconcid SA, câştigă în 2011 şi lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii forestiere în comuna Crasna, oferta societăţii fiind singura depusă la licitaţie. Pe această lucrare Forconcidul lui Cîrstoc mai ia peste 5 milioane şase sute de mii de lei de la autorităţile locale. Forconcid mai încasează, de asemenea, o parte din banii localităţii pentru asfaltarea unor uliţe din comună, lucrare recepţionată înainte de alegeri deşi nu a fost respectat caietul de sarcini la realizarea investiţiei. Lucrarea a fost câştigată însă de firma lui Udangiu, dar realizată în mare parte de Forconcid. C&I a mai dat o parte din aceeaşi lucrare şi vărului fraţilor Cârstoc, Horaţiu Cârstoc care lucrează de altfel tot în cadrul Direcţiei Silvice Gorj. În spatele acestor licitaţii şi lucrări apare constant cel de-al patrulea personaj, despre care, imediat după locale, se discuta că va fi pus în discuţia organismului judeţean de conducere al PSD Gorj pentru excludere.

Doleanţa directorului de la Forconcid: Promovarea fratelui
Pe baza acestor legături de afaceri între Forconcid şi autorităţile locale din Crasna, Daniel Cârstoc i-ar fi solicitat primarului Vamvu să facă cele necesare pentru promovarea fratelui său, Ovidiu Cârstoc, la Direcţia Silvică Gorj. Cârstoc, membru PSD, a mai condus instituţia din 2007, timp de doi ani, dar a fost înlocuit cu Gheorghe Novac, membru PDL, actul său de management nefiind deloc strălucit. De altfel, în octombrie 2009, Cârstoc devine cercetat penal în cel mai mare furt de material lemnos din judeţul nostru. Asta după ce conducerea centrală a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva l-a reclamat pe acesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, plângerea fiind redirecţionată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Cârstoc era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, urmare a furtului masiv de lemne de la Ioneşti. Cârstoc a fost până vineri şef al Ocolului Silvic Bumbeşti-Jiu, urmare a faptului că o dată cu promovarea sa în 2007 nu şi-a rezervat postul de la Ocolul Târgu-Cărbuneşti.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here