Fratele unui judecător din Dolj a cerut eliberarea la Târgu-Jiu: ”O săptămână pentru mine a fost cât o lună pentru alții”

444

Fostul avocat din Baroul Vâlcea, Ion Bogdan Mitrache, care este fratele unui judecător de la Curtea de Apel Craiova, a cerut, ieri, eliberarea condiționată, la Tribunalul Gorj. Acesta ar fi putut scăpa de cătușe încă din luna iulie, când Judecătoria Târgu-Jiu i-a admis cererea, însă decizia a fost contestată de procurorii DNA, care au prezentat la analizarea contestației și care sunt motivele pentru care tânărul condamnat la trei ani și două luni de închisoare trebuie să rămână după gratii. ”Efectiv, petentul a executat o perioadă mult prea mică pentru a se vedea dacă se poate integra în societate. Nu sunt elemente care să arate că perioada a fost suficientă”, a declarat procurorul DNA, aflat în sala de judecată. Bărbatul a susținut contrariul și i-a prezentat magistratului de caz și un document care confirmă că s-a dispus încetarea activității de avocat. ”Am formulat o singură cerere de liberare, cea care face obiectul contestației de astăzi. Trebuie să fie o limită și în condamnare, și în executarea pedepsei. Regretul asupra activității infracționale nu poate fi pus la îndoială. Am recunoscut cele două infracțiuni. Reformarea valorilor mele sociale ține strict de voința mea internă. Am realizat ce am făcut în prima oră petrecută în arestul Poliției Dolj. În afară de condamnarea de trei ani și două luni mi-am pierdut calitatea de avocat, e o a doua pedeapsă care s-a aplicat complementar, profesie pe care mi-am pierdut-o. M-am adaptat extraordinar de greu. O săptămână pentru mine în penitenciar a însemnat poate cât o lună pentru alții”, a declarat Ion Bogdan Mitrache, în fața magistratului de la Tribunalul Gorj, care i-a atras însă atenția că trebuie să vorbească scurt și la obiect, întrucât nu se află la rejudecare, ci la o contestație după solicitarea de eliberare condiționată. Avocatul fostului apărător a întărit declarația acestuia: ”Consider că cea mai mare pedeapsă pentru el nu este cea dată de instanță. Ci ceea ce s-a întâmplat. I s-a luat dreptul de a profesa și rușinea pentru familia lui. Este tânăr. Vreau să îi dați posibilitatea să-și refacă viața și să aibă grijă de copii și de familie”. Instanța a rămas în pronunțare, iar decizia va fi definitivă. Surse susțin că tânărul ar fi avut nevoie și de consiliere psihologică, pentru a depăși momentul condamnării.

Trimis în judecată de două ori
Fostul avocat a fost trimis în judecată în două cauze diferite, pentru trafic de influență. În unul dintre dosare a fost acuzat că ”i-a pretins unui denunțător 20.000 euro, susținând că va interveni prin intermediul fratelui său la judecătorii din CA Craiova”, pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar penal. Acesta a fost condamnat definitiv de Înalta Curte pe 17 septembrie 2015, când recursul său împotriva sentinței Curții de Apel Pitești a fost respins. Atunci a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, ulterior pedeapsa fiind majorată odată cu sentința din celălalt dosar. „În cursul anului 2014, inculpatul Mitrache Ion Bogdan, avocat din cadrul Baroului Vâlcea, i-a pretins unui denunțător suma de 20.000 euro susținând că va interveni prin intermediul fratelui său, magistrat judecător, la judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea unui dosar, în scopul pronunțării unei hotărâri judecătorești favorabile denunțătorului, fiului și concubinei acestuia din urmă. O primă discuție între inculpat și martorul denunțător a avut loc în luna octombrie 2013, când avocatul Mitrache Ion Bogdan i-a pretins suma de 10.000 euro, pentru a obține o hotărâre favorabilă denunțătorului, fiului și concubinei acestuia, la Judecătoria Craiova. Discuțiile nu s-au concretizat, deoarece martorul denunțător nu dispunea de această sumă de bani. În intervalul, sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 2014, martorul denunțător și inculpatul Mitrache Ion Bogdan s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 euro, pretinsă în condițiile susmenționate, invocând faptul că treaba era aranjată. În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 euro, poate determina prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului să dispună o hotărâre favorabilă pentru sine, fiul său și concubina acestuia. Inculpatul a pretins, inițial, ca suma de 20.000 euro să-i fie achitată în 2 tranșe: 10.000 euro în cel mai scurt timp, iar restul de 10.000 de euro după rămânerea definitivă a hotărârii Curții de Apel Craiova.
În data de 22.06.2014, inculpatul Mitrache Ion Bogdan a primit de la martorul denunțător suma de 1.000 euro din totalul sumei pretinse, cei doi convenind ca diferența să-i fie remisă în perioada următoare, în mai multe tranșe: suma de 9.000 euro în zilele următoare, iar diferența de 10.000 euro după pronunțarea hotărârii judecătorești.
La 26 iunie 2014, avocatul Mitrache Ion Bogdan a primit de la denunțător suma de 9.000 euro, în scopul mai sus menționat, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante”, se preciza în comunicatul DNA, pe 21 iulie 2014, când Mitrache a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.
Ulterior a fost deferit Justiției pe 23 octombrie 2014, tot de DNA, într-o altă cauză, pentru trafic de influență. ”În cursul anului 2013, Mitrache Ion Bogdan, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la Călin Ionel, direct sau prin intermediul concubinei sale suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova. Mai mult inculpatul, le-a creat impresia celor două persoane că îi poate determina pe judecătorii celor două instanțe să nu dispună, să nu menţină arestarea preventivă a lui Călin Ionel şi a celor doi fii ai săi, în dosare ale Tribunalului Dolj, în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora. Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache Ion Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală”, se preciza în rechizitoriu.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here