Fratele primarului de la Cătunele defrişează pentru propria exploatare 7 hectare de pădure

1193

tuilaŞapte hectare de pădure din comuna Cătunele urmează să fie puse la pământ în scurt timp, pentru ca firma deţinută de fratele primarului PDL al localităţii, Florinel Ţuilă, să îşi poată extinde exploatarea. Sforile se trag tocmai acum când deţinătorul afacerii, Paul Constantin Ţuilă, s-a adresat Agenţiei de Protecţia Mediului(APM) Gorj solicitând acordul necesar de mediu pentru extinderea carierei de exploatare a lignitului Valea Mănăstirii şi scoaterea ei din circuitul productiv. Defrişarea pădurii este necesară, se arată în documente, pentru că exploatarea nu se poate extinde în alt loc, perimetrul minier fiind cantonat în zona forestieră.

Afacere de proporţii la Cătunele, unde fratele edilului local PDL, Florinel Ţuilă, proprietar al unei societăţi care se ocupă de exploatarea cărbunelui vrea să îşi extindă cariera punând la pământ o pădure care se întinde pe 7 hectare. Asta într-un judeţ Gorj care nu a beneficiat de fonduri pentru împăduriri, în care se taie şi se fură lemne fară nicio supraveghere şi unde poluarea este la ea acasă. Mai mult, primarul localităţii nu contestă deloc investiţia preferând să taie 70.000 mp de pădure, pentru interesele fratelui său. Oare dacă afaceristul ar fi fost altul, ar mai fi făcut la fel? Ce fac autorităţile, în astfel de condiţii, asta deoarece se ştie ce scandal a izbucnit în legătură cu acea carieră din Rânca? Şi acolo se punea în balanţă dacă este sau nu afectat mediul prin realizarea acelei investiţii. Pentru Cătunele însă nu se pune nicio întrebare.

Pe fir de anchetă

Pentru a înţelege mai uşor iţele acestei afaceri revenim la AMP Gorj. Această instituţie afişează recent, pe site-ul său, un anunţ conform căruia publicul interesat poate consulta asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Extinderea carierei de exploatare a lignitului Valea Mănăstirii şi scoaterea din circuitul productiv”, propus în comuna Cătunele, sat Valea Mănăstirii, jud. Gorj, titular S.C. KAUFOF COM SRL. Din primele investigaţii, aflăm că administratorul şi unicul acționar al societății care exploatează cărbune este Paul Constantin Ţuilă, nimeni altul decât fratele primarului PDL al comunei Cătunele, Florinel Ţuilă. Acordul de mediu a fost luat pentru cariera care se află pe teritoriul comunei Cătunele-la Valea Mănăstirii, dar acum se vrea o extindere a exploatării. Câţi dintre localnicii din Cătunele credeţi însă că au idee că pot stopa extinderea carierei adresându-se APM Gorj? Nemulţumiţii pot consulta dosarul la APM Gorj, iar pe perioada a doar cinci zile lucrătoare pot şi comenta pe marginea acestuia.

“Salvaţi pădurea!”, doar un slogan

Continuăm investigaţia, iar după ce consultăm raportul de studiu de evaluarea a impactului asupra mediului, observăm că trebuiesc defrişaţi 70.000mp de pădure pentru extinderea carierei, fapt care ne şochează. Aflăm de asemenea, că fratele primarului Ţuilă a cumpărat deja pământul de la oameni prin unele metode care lasă tot timpul loc de interpretări, în raportul de impact prevăzându-se următoarele: ”nu sunt alte soluţii de extindere a carierei în alte categorii de terenuri întrucât perimetrul minier, aprobat de ANRM, este cantonat în zona forestieră”. Oare Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale(ANRM), în momentul în care dă asemenea licenţe de exploatare prin care specifică ”necesară ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional proprietate privată” e conştientă sau sunt alte interese mult peste interesul ecologic?! Mai mult, nimeni din Gorj nu pare interesat că acolo se taie o pădure întreagă. Aşteptăm să vedem şi părerea autorităţilor. Vom reveni!

IULIAN IONESCU, ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here