FOTO/VIDEO – CEO – o companie cârpită! Propun brevet de invenție pentru cei care au inventat scoaba și plotoagele la benzile din carierele miniere!

6756

Complexul Energetic Oltenia, o companie cu venituri totale de aproape 7,4 miliarde de lei (cca 1,5 miliarde de euro), potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe anul trecut, și care plătește aproximativ 1,2 milioane de euro, anual, doar pentru contractele de mandat ale membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere, face economii într-unul din punctele cheie ale activității, punând în pericol viața angajaților care muncesc în carierele de exploatare a lignitului. Cele mai recente fotografii, apărute pe rețelele de socializare, arată cât de gravă este situația în carierele miniere: benzile din cauciuc care transportă cărbunele sunt cârpite cu scoabe metalice. O improvizație veche, devenită deja cea mai uzitată ,,soluție tehnică” în carierele CEO, acceptată la unison de toată șefimea din Direcția Minieră, Directorat și responsabilii cu protecția muncii, dar extrem de periculoasă. Minerii fac haz de necaz și spun că așa muncesc de peste 25 de ani, iar cel care a bătut prima scoabă în covorul de cauciuc ar trebui să primească brevet de inventator.

Așa zișii corporatiști din CEO habar nu au care sunt condițiile de muncă ale minerilor și energeticienilor, iar mulți dintre ei au văzut o carieră sau interiorul unei termocentrale doar în fotografii.
Corporatiștii ,,implementează” Planul de restructurare al companiei, poartă discuții cu Comisia Europeană și pot face oricând un ,,brief” despre asta, vorbesc despre management, la ei totul e ,,sustenabil” sau ,,predictibil”, iar pentru ei ,,restructurarea” sau ,,concedierea”, sunt ,,o optimizare a resurselor umane”. În fapt, la CEO, totul o cârpeală! De la Consiliul de Supraveghere, Directorat și până la ultima bandă care transportă lignit.
Cele mai recente imagini apărute în spațiul public relevă crunta realitate: benzile care transportă cărbune în Cariera Peșteana sunt cârpite cu scoabe, cu toate că, producătorul energetic a înregistrat, în 2022, un profit de 3,5 miliarde de lei, iar anul trecut prefigura tot un rezultat financiar pozitiv de 12,5 milioane de lei. Angajații s-au obișnuit să muncească în aceste condiții și, practic nu le rămâne decât să facă haz de necaz.

,,Dacă nu existau scoabele, CEO era închis demult… să primească un brevet de inventator cel care a bătut prima scoabă în covorul de cauciuc, cred că la ora actuală nu există un transportor de mare capacitate din această companie în al cărui covor să nu se bată cel puțin o scoabă”, a scris un miner pe o rețea de socializare.
După accidentul de muncă, din ianuarie anul trecut, de la Jilț Sud, ministrul Energiei din acea vreme, ceruse Directoratului ,,un plan clar de investiţii, asigurarea echipamentelor de protecţie a muncii pentru personal, efectuarea transportului în condiţii de siguranţă şi orice alte măsuri necesare”. Un plan de care s-a ales praful, în contextul în care condițiile de muncă sunt aceleași, iar investițiile în partea minieră sunt infime.
,,Așa se lucrează în carierele miniere”, e consolarea angajaților CEO. Unii s-au pensionat cu ajutorul legii care le-a dat acest drept cu 13 ani mai devreme, însă o bună parte au revenit în câmpul muncii, pentru că CEO are nevoie de oameni cu experiență care să-i învețe și pe cei mai tineri cum se bat scoabele în benzile din cauciuc și cum se ascut ,,plotoagele”, ca să nu se desprindă.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here